Tallship Morgenster.
Tallship Morgenster. (Foto: Richard Sibley)

Twee weekenden lang bijzondere historische schepen te gast in Rotterdam

Rotterdam - Op 31 augustus, 1 september en 7, 8 september organiseert het Maritiem Museum Rotterdam het Maritiem Festival. Twee weekenden lang zijn alle historische schepen in de haven toegankelijk, er zijn bijzondere gastschepen, techniekworkshops, kinderactiviteiten, rondvaarten en zondags is er muziek.

Het eerste weekend kan het publiek aan de slag en zelf energie opwekken in het 'Duurzaam Jacht Ya', het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Men kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de middeleeuwen, op de plek waar de haven van Rotterdam ooit ontstond. De kinderen kunnen een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science. De Volharding 1, een van de laatste kolengestookte stoomslepers van Nederland, vertrekt dit weekend vanuit de Maritiem Museum Haven voor een historische tocht op de Nieuwe Maas. Daarnaast vaart de fluisterboot stilletjes door de binnenhavens van het Maritiem District.

Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum, op zondag 1 september om 11:00 uur, ook een 'instasail' waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots vanaf het water laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District. Aanmelden via: secretariaat@maritiemmuseum.nl

Het tweede weekend ligt de haven barstensvol met nog eens twintig gastschepen: sleepboten en vele klassieke jachten. Behalve het al genoemde 'Duurzaam Jacht Ya' is er het tallship de 'Morgenster', een tweemaster met imposante afmetingen en met maar liefst 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren zijn dit weekend aan boord en vertellen de bezoekers graag meer over hun opgedane ideeën. Het tweede weekend valt samen met de Wereldhavendagen en daarom is dan de toegang gratis. De stoomslepers Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot Havendienst 2 nemen deel aan het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en daarom vertrekken ze vanaf SS Rotterdam.

Tijden
Eerste weekend, op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september van 11:00-17:00 uur. Het tweede weekend, op zaterdag 7 en zondag 8 september, gaat het programma al om 10:00 van start en sluit het museum om 17:00 uur. Het museum is dan gratis toegankelijk.

Vaarten
Tickets voor de rondvaarten op 31 augustus zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. Kosten €12,50 per persoon vanaf 4 jaar en kinderen t/m 3 jaar €2,50. Kaarten voor de fluisterboot kosten €5,- per persoon vanaf 4 jaar en kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Deelnemers van de gratis instasailtour kunnen zich aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl De kaartverkoop voor de excursies tijdens de Wereldhavendagen gaan op 26 augustus van start. Kaarten zijn online te koop via www.wereldhavendagen.nl.

Meer berichten