Deelnemers en belangstellenden tijdens een vorige editie van Timmerdorp Nesselande (Foto Annemarie van der Kooij)
Deelnemers en belangstellenden tijdens een vorige editie van Timmerdorp Nesselande (Foto Annemarie van der Kooij) (Foto: Annemarie van der Kooij)

Er wordt drie dagen volop getimmerd aan Timmerdorp Nesselande!

Rotterdam - In de laatste week van de zomervakantie, van 29 tot en met 31 augustus, vindt het Timmerdorp Nesselande weer plaats. Dit jaar alweer voor de derde keer. Er gaat volop getimmerd, gezaagd en gebouwd worden door kinderen van 10 tot 14 jaar. Er zijn 35 hutplaatsen en er kunnen zo'n 200 kinderen aan dit evenement deelnemen. Annemarie van der Kooij is samen met nog drie anderen projectleider van het geheel.

Door Annemarie van der Ploeg

Wij hebben ook de afgelopen jaren alles met hetzelfde team geregeld. Dit jaar hebben we iets nieuws. Een van onze sponsors, we hebben er drie, is de Rabo Bank Zuidplas. Deze bank wilde dat we iets met het thema geld gingen doen. Vandaar dat we een symbolische bank gaan maken. Daar krijgen de kinderen een budget, een soort 'hypotheek' van zoveel pallets en spijkers. Hieraan is ook een prijs verbonden en wel de prijs voor diegene die het meest economisch met deze 'hypotheek' omgaat. Voor de rest is het Timmerdorp een beetje hetzelfde. De kinderen werken in groepjes van 8 en krijgen een stukje grond van 5 x 5 meter. Hierop kunnen ze lekker hun eigen ding gaan doen en hun creativiteit erop loslaten om iets heel moois te bouwen in die drie dagen", vertelt Van der Kooij.

De kinderen kunnen hun 'hypotheek' in stukjes gaan halen. Van der Kooij: "Ze hoeven niet alles te benutten. De een gebruikt nou eenmaal meer dan de ander. De een begint klein en de ander groot. Het is ook afhankelijk van het aantal kinderen dat meedoet. En de een gaat voor groot, maar de ander gaat voor klein maar fijn. Het is natuurlijk grappig om te zien dat de hutten allemaal zo heel anders zijn."

Die drie dagen zijn echt nodig om een hut te bouwen. "De eerste dag is de start, de opbouw, kijken hoeveel grond ze hebben en wat ze ermee gaan doen. De pallets moeten gehaald worden en er moet hier en daar gezaagd worden. Ze moeten samenwerken o.a. met het vasthouden van de pallets en het soort constructies, dat ze gaan maken. Het is echt groepswerk. De tweede dag is de dag om een beetje af te bouwen en op de derde dag gaan ze hun bouwwerk mooi maken, perfectioneren. Vaak nemen ze van huis lampjes, plantjes, slingers, stoeltjes en kleedjes mee. Je kan het zo gek niet verzinnen", aldus Van der Kooij.

Aan het eind van de drie dagen beoordeelt een jury de bouwwerken. "Er is een drietal prijzen te winnen. De eerste is van de Rabo Bank voor wie het meest economisch met de 'hypotheek' omgaat. De tweede sponsor, een makelaar, komt de waarde van de hutten bepalen. De duurste hut wint een prijs. Een bouwbedrijf wat sponsort reikt een prijs uit voor de mooiste hut met de beste constructie. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op het bouwterrein gedurende deze drie dagen. Kijk ook op onze website www.timmerdorpnesselande.nl en onze Facebook pagina Timmerdorp Nesselande en misschien vind je het wel leuk om aan een volgende editie te gaan meewerken", besluit Van der Kooij.

Meer berichten