Eduard vertelt in zijn mini-docu onbevangen over zichzelf en zijn tot op heden roerige leven. Hij weet soms vlijmscherp zijn vinger op gevoelige plekken te leggen!
Eduard vertelt in zijn mini-docu onbevangen over zichzelf en zijn tot op heden roerige leven. Hij weet soms vlijmscherp zijn vinger op gevoelige plekken te leggen! (Foto: )

Kinderen leren veel van paarden: 'Het zijn spiegels voor de ziel'

Rotterdam - Filmer Rik van der Linden maakte op verzoek van het CHIO vijf portretjes van kids die van edele viervoeters een broodnodig steuntje in de rug krijgen. "Paarden zijn spiegels voor de ziel. Ze laten deze kinderen merken hoe hun gedrag overkomt op anderen. Daar leren ze ook zichzelf door kennen."

Door Els Neijts

Het CHIO zet zich als lid van Stichting Trustfonds Hippische Alliantie Rotterdam in voor sociaal-maatschappelijke projecten zoals Werken als een paard. Dit initiatief brengt kinderen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken in contact met paarden. Rik van der Linden maakte er vijf persoonlijke mini-docu's over. "De 'softe sector' wil vaak graag zijn brochure verfilmd hebben, maar dit soort filmpjes online verspreiden is veel leuker. Ze vertellen een persoonlijk verhaal veel minder droog. Doordat ik met mijn bedrijf Firma Film met een kleine ploegje werk, krijg ik ook sneller en indringender toegang tot de mensen die ik film."

Rik had eerder geen speciale belangstelling voor paarden. "Veel eigenaren laten een paar keer week hun paard verzorgen door (vooral) meisjes die als tegenprestatie af en toe op zo'n dier mogen rijden. Mijn zus was vroeger zo'n paardenmeisje. Daar deed ik toen nogal cynisch over, maar ik heb me nu verdiept in coaching met de inzet van paarden en was onder de indruk. Paarden reageren altijd eerlijk. Dat doet iets, ook met die kids. Ze merken hoe hun gedrag overkomt op anderen en daardoor leren ze ook zichzelf beter kennen."

Werken als een paard ging in 2014 van start met de Vakantieschool, een project voor kinderen die hun wijk nooit uitkwamen. "Inmiddels zijn er ook projecten voor kinderen met kanker, Down, autisme en leer- of gedragsproblemen", vertelt Rik. "Maar ook voor kinderen die in de crisisopvang zitten of ambulante hulp krijgen. En voor leerlingen van groep 7 op Rotterdam-Zuid, die waarschijnlijk gaan doorstromen naar het vmbo, worden vanuit de naschoolse opvang excursies georganiseerd. Eens per week, 38 keer per jaar, maken ze kennis met nieuwe opleidingen en beroepen. Daar hoort ook een paardrijles bij." Van der Linden portretteerde zijn hoofdrolspelers Judith, Azad, Chanel, Keano en Eduard grotendeels op de Rotterdamsche Manege. "Een prachtige arena om te filmen", verzekert hij. "Judith was drie toen ze kanker kreeg. Het was kantje boord, maar ze heeft het gered. In haar filmpje zie je hoe ze een paardentaart maakt, waarna ze zelf - nog voorzichtig - van pannenkoeken geniet. Azad hoort bij de zevende groepers die op speurtocht gaan naar opleidingen en beroepen die ze nog niet kennen. Chanel leert via de naschoolse opvang met paarden communiceren en de autistische Keano krijgt een uur per week therapeutische les op minipaardje Pinkeltje, dat hij dan ook liefdevol verzorgt."

De mini-docu's zijn stuk voor stuk ontroerend, maar Rik wil Eduard toch éven nader uitlichten. Die is in het filmpje eerst nog een tikje verlegen en angstig, maar verklaart al snel uitbundig: Die dingen zijn hele lieve beesten joh! Rik:"

"Eduard heeft een Turks/Bulgaarse achtergrond en komt uit een typisch masculine cultuur. Toen ik hem bezig zag dacht ik Jij hebt hier écht wat aan. Hij heeft op zijn elfde al zoveel inzicht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden