Foto: Fikkie op de Oude Binnenweg.

Waarom Fikkie steeds ontvoerd wordt en waar die bronzen drol vandaan komt...

Rotterdam - Onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam heeft voor zijn wekelijkse Rotterdamse Mysterie het verhaal opgezocht van het beroemde hondje Fikkie op de Oude Binnenweg. Over waarom Fikkie zo vaak ontvoerd wordt én waar die drol naast 'm vandaan komt!

Het hondje is gemaakt door de Hongaarse kunstenaar Joekie Simak (1925-2015). Fikkie werd door het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC) in 1963, bij hun vijftigjarig bestaan geschonken aan de gemeente Rotterdam. Nog steeds wordt Fikkie elk jaar schoongemaakt door de studenten, ook zetten ze vaak een bak water voor 'm neer. In de loop der jaren is Fikkie, bij wijze van studentengrap, drie keer ontvoerd.

Fikkie staat pas sinds 1975 op de Oude Binnenweg. De eerste twaalf jaar stond het beeld namelijk op de Westersingel, bij het Hermesplantsoen. Fikkie moest daar plaatsmaken voor het Oude Tramhuisje.

Die bronzen drol lag overigens niet altijd al bij het hondje. Die is daar ooit door de kunstenaar Hans Citroen bij het beeld neergelegd, in het kader van de actie 'Rotterdam Schoon'.

Lees meer bij indebuurt Rotterdam,.

Meer berichten