Herman Helle maakt maquette van de stad Frankfurt


Herman Helle maakt maquette van de stad Frankfurt

De Rotterdamse theatermaker en beeldend kunstenaar Herman Helle heeft zich vol overgave op Frankfurt gestort. Samen met een even toegewijd tienkoppig team en een geluidsman bouwt hij - in opdracht van het Historisches Museum Frankfurt - een maquette van deze Duitse stad.

Rotterdam - Rotterdammers kunnen het enorme kunstwerk gaan bekijken voor het in stukken op transport gaat. Helle is als kernlid verbonden aan Theatergroep Hotel Modern, vooral bekend van internationale theaterhits als 'Kamp' over Auschwitz en 'De Grote Oorlog' over de Eerste Wereldoorlog, waarin maquettes van zijn hand een belangrijke rol spelen. Om hem te helpen de juiste sfeer te pakken, fietsten mensen van het Duitse museum op een 'Holländische' bakfiets door hun metropool om bewoners naar hún mooiste en lelijkste plekken te vragen. "Dat heeft enorm geholpen", weet Helle achteraf.

"Het prachtige middeleeuwse centrum van Frankfurt werd in de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd. Net als Rotterdam was het daarna lang een stad zonder hart. Nu is ook Frankfurt een stad vol bijzondere én mooie dingen. Daar is onze aandacht vooral op gericht. Voor Frankfurters moet de maquette een feest van herkenning worden. Door konijnenholen in de zijkanten van de maquette kun je animaties bekijken die laten zien hoe het stadsleven er vroeger aan toe ging. Compleet met bijpassende geluiden zoals kerkklokken, stemmen, vogels en straatgeluiden." Precies zoals Rotterdam door de Maas wordt doorsneden, loopt dwars door Frankfurt de rivier de Main.

Helle: "Alles bij elkaar wordt de maquette een gigantisch ding van 75 vierkante meter. Langs de punten is hij 12 bij 12, een waar monster!" Hoewel een leek dat waarschijnlijk niet eens ziet is de maquette niet op schaal. "We hebben vooral gefocust op sfeer", verklaart de bouwer. "We spelen met suggestie waardoor je fantasie aan het werk wordt gezet. Eén mooi huisje kan de hele omgeving in sfeer meenemen. Als sommige bomen op schaal waren zouden ze in het echt 500 meter hoog zijn." Helle en zijn team zijn meesters in het creëren van sfeer. Elk teamlid kan met de meest simpele gebruiksvoorwerpen bijzondere effecten bereiken. Helle: "De binnenstad bestaat uit huisjes van keramiek, met de hand gemaakt en gebakken. En de gevangenis is een muizenval."

De maquette is op 21 en 22 januari te bekijken. Reserveren via info@hotelmodern.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden