Foto: Wim Kluvers

Kwesties (NPO Radio 1) zondag vanuit Rotterdam over leven van 50 euro per week

Rotterdam - Marianne van den Anker staat zondagavond met de bus van NPO Radio 1 in Rotterdam voor een debat met de direct betrokkenen en de lokale politiek. Ook inwoners discussiëren mee over verschillende onderwerpen.

Leven op bijstandsniveau
Verschillende gemeenteraadsleden in Rotterdam doen mee aan een uitdaging om van 50 euro per week te leven. Dat gebeurt op initiatief van Warm Rotterdam om aandacht te vragen voor het probleem van armoede in de stad. Komen de oplossingen hierdoor dichterbij of is dit symboolpolitiek?

In de Rotterdamse politiek wordt nu bijvoorbeeld hardop nagedacht over de vraag of mensen honderden euro's mogen bijverdienen naast hun bijstandsuitkering. Is dat wel een haalbaar idee? En wat zijn de risico's bij dit plan?

Menselijke organen in varkens kweken
Wetenschappers zijn deze zomer een stap verder gekomen om straks menselijke organen in dieren te kunnen kweken, bijvoorbeeld uit een varken. Waar ligt de grens eigenlijk om massaal dieren te gaan gebruiken voor menselijke transplantaties?

Rookvrije steden
Steeds meer horecaondernemers kiezen ervoor om hun terras deels of helemaal rookvrij te maken. Binnenkort worden rond het Erasmus MC en de Hogeschool Rotterdam de eerste straten van de stad compleet rookvrij. Is Nederland klaar voor een totaalverbod op roken in het openbaar of gaat dat te ver?

Zondagsrust in Rotterdam
Is de zondagsrust een goed idee voor grote steden? In Zuidplas, een buurgemeente van Rotterdam, wil de SGP/ChristenUnie-fractie dat bestuurders terughoudend zijn met activiteiten op zondag. Is meer zondagsrust ook van maatschappelijk belang voor heel Nederland?

Te gast over leven met weinig inkomen
Joanna, ervaringsdeskundige
Marije van der Meij, projectleider Warm Rotterdam
-Ellen Verkoelen, gemeenteraadslid 50Plus Rotterdam
- Nadia Arsieni, gemeenteraadslid D66 Rotterdam


Ook te gast, inwoners:
- Arnold Vroomans, dominee
- Freek van Beetz, oud-adviseur van de premier van de Nederlandse Antillen
- Cocky Drost, christelijke relatiecoach

Over Kwesties
Kwesties is het wekelijkse live debatprogramma van de NTR. Politici, deskundigen en vooral de direct betrokkenen zelf komen aan het woord over brandende kwesties in Nederland. Presentatrice Marianne van den Anker reist elke zondagavond met de NPO Radio 1 bus af naar een andere provincie waar zich actuele en controversiële onderwerpen afspelen rond diversiteit, levensbeschouwing en samenleving.

Uitzending: zondag 18 augustus 2019, 20.00 - 21.00 uur op NPO Radio 1

Discussieer mee
Praat mee op Twitter: @kwesties_ntr; gebruik de hashtag #kwesties
Bekijk ook onze Facebookpagina: http://www.facebook.com/kwesties

Meer berichten