Volgens wethouder Said Kasmi past het Songfestival ‘heel erg bij Rotterdam’.
Volgens wethouder Said Kasmi past het Songfestival ‘heel erg bij Rotterdam’. (Foto: ANP)

'Songfestival in Rotterdam is keuze voor de toekomst, in Maastricht een keuze voor het verleden'

Rotterdam - 'Het Songfestival in Maastricht is als het WK voetbal in Qatar: belachelijk', schrijft Rotterdammer en bestuurssocioloog Mark van Ostaijen in De Volkskrant. Hij zou het onzin vinden als het Eurovisie Songfestival in 2020 niet in Rotterdam, maar in Maastricht gehouden zou worden. Wij ook. De beslissing wordt over precies twee weken, op vrijdag 30 augustus, bekendgemaakt.

Van Ostaijen betoogt in De Volkskrant: 'Ik kan hier alle feitelijkheden opsommen waarom Rotterdam een veel logischer keuze is (Randstedelijke bereikbaarheid, vliegvelden om de hoek, veel omliggende Nederlandse steden die mee profiteren, professionele ervaring, Duncan komt uit de regio en een net verbouwde Ahoy) om dit evenement te organiseren. Echter gaat het hier niet om logica, maar om symboliek. En er ligt nu een symbolische keuze in Hilversum waarvan de uitslag 30 augustus bekend wordt gemaakt. Een keuze voor Rotterdam is een keuze voor de trotse second city, het nieuwe Nederland, de toekomst van Europa. Een keuze voor Maastricht is een keuze voor de 23ste stad, de oudste stad van Nederland en het verleden van Europa.'

Mark van Ostaijen is Rotterdammer en als bestuurssocioloog verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Zij volledige verhaal kun je hier bij De Volkskrant lezen.

Meer berichten