HISTORISCH FILMPJE

Zó zag Koninginnedag op de Nieuwe Binnenweg er in 1934 uit!

Rotterdam - Er zijn prachtige beelden opgedoken van Rotterdam in de jaren dertig. De bekende verzamelaar Bas Romeyn heeft een filmpje uit 1934 gerestaureerd en online gezet van Koninginnedag op de Nieuwe Binnenweg, met het bloemcorso dat toen elk jaar gehouden werd.

Het Bloemencorso was in de jaren dertig een vast onderdeel van de vieringen van de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus. De heer J. de Klerk, van de toen bekende meubelzaak, filmde een deel van de voorbij trekkende stoet. Filmmaker Bas Romeijn kwam deze beelden tegen tussen ander filmmateriaal dat hij van het Stadsarchief Rotterdam ontvangen had.

Met behulp van een verzamelaar van oude Rotterdamse ansichtkaarten werd ook de plek terug gevonden waar de opnamen gemaakt waren. De Klerk had op de Nieuwe Binnenweg tussen de Ruilstraat en de Pupillenstraat de stoet gefilmd. Te zien zijn de wagens Van Rossums Troost tabak, A. Driessen Cacao, Brouwerij D' Oranjeboom en van de Homburg Pudding en Sausenfabriek.

Bas Romeijn heeft de beelden opgeknapt en gemonteerd waarbij hij voor de voor de voice-overtekst gebruik heeft gemaakt van een krantenverslag. Het filmpje is te zien op zijn website basromeijnfilms.blogspot.com en hier:

Meer berichten