Entrepotgebouw Rotterdam
Entrepotgebouw Rotterdam (Foto: Antoinette MH Brandenburg)

Afgewezen kunstenaars 'Lang Leve Rembrandt' krijgen plek in Entrepotgebouw

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via www.dehavenloods.nl. Alle Rotterdammers kunnen daar zelf een bericht met foto plaatsen.

Van 9 tot en met 17 november 2019 organiseert de Rotterdamse kunstenaar, Antoinette MH Brandenburg een Salon des Refusés. Tijdens deze salon exposeren, kunstenaars uit het hele land, kunst dat is geweigerd door de jury van de wedstrijd “Lang Leve Rembrandt” het Rijksmuseum.

De eerste Salon des Refusés was in 1863 in Parijs. Deze salon werd, op initiatief van Napoleon, georganiseerd en gaf kunstenaars een podium. De werken van de kunstenaars waren in de officiële Parijse salon geweigerd.

Deze salon kwam tot stand, nadat er kritiek op de selectiecriteria van de jury was gekomen. Er werden dat jaar 3000 van de 5000 werken geweigerd. Op de eerste Salon des Refusés in 1863 stelde Édouard Manet zijn Le déjeuner sur l'herbe voor. Andere deelnemers aan de verschillende Salons des Refusés waren Johan B. Jongkind en Paul Cézanne.

Iets soortgelijks gebeurde in 2019 in Amsterdam in het Rijksmuseum, daar werden deze zomer een paar honderd inzendingen van de wedstrijd “lang leve Rembrandt” ter gelegenheid van de 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn tentoongesteld. Er waren ruim 8000 inzendingen.

Ook het schilderij van de Rotterdamse kunstenaar Antoinette MH Brandenburg werd geweigerd, voor haar aanleiding om een salon des Refusés te organiseren.

Afgewezen worden is nooit leuk, niet voor haar maar ook niet voor de andere 8000 kunstenaars. Een jury maakt keuzes, op grond van vooraf gestelde selectiecriteria en naar aanleiding van de ingezonden kunstwerken. Deze keuzes zijn niet altijd te begrijpen voor de kunstenaar. Ongetwijfeld zijn er tussen de 8000 veel mooie kunstwerken die ook voldeden aan de criteria en die toch zijn geweigerd.

Een salon geeft Antoinette de mogelijkheid haar eigen werk te kunnen laten zien en tevens een podium voor medekunstenaars te creëren.

De expositie vindt plaats tijdens de Nationale Kunstweek van 9 tot en met 17 november 2019 in het Entrepotgebouw in Rotterdam. Het Entrepotgebouw dateert uit 1870 en is een prachtig gebouw aan een van de oude binnenhavens, tevens jachthaven. In het gebouw zijn woningen, restaurants en cafés en kantoren gevestigd van verschillende ondernemers. De kantoren zijn in beheer van Stadstuin, een groep jonge ondernemers uit Utrecht met leuke creatieve ideeën. Deze geven aan de kunstenaars gelegenheid om in het atrium en bistro een salon te organiseren.

http://www.stadstuin.entrepot

Bent u een van de kunstenaars (of kent u kunstenaars) die behoort tot de groep waarvan kunst is geweigerd en wilt u uw werk exposeren tijdens de Salon des Refusés neem dan contact op met Trudy Schipper (projectleider) via onderstaand email adres.schippergc@gmail.com

Zie ook www.antoinette-art.com

Meer berichten