Doron Kuipers met Charley in actie tijdens het CHIO 2018. Hij werd derde in de tweefasen wedstrijd 1.45 meter, zevende in de table A 1.50 meter, en negende in de table A 1.55 meter. (Foto: CHIO Rotterdam)
Doron Kuipers met Charley in actie tijdens het CHIO 2018. Hij werd derde in de tweefasen wedstrijd 1.45 meter, zevende in de table A 1.50 meter, en negende in de table A 1.55 meter. (Foto: CHIO Rotterdam) (Foto: )

Het grootste paardensportevenement ooit in Rotterdam

Rotterdam - Dit jaar géén CHIO, maar wel het grootste hippische evenement ooit in Rotterdam gehouden. 220 deelnemers uit 33 landen strijden van 19 tot en met 25 augustus om de prijzen tijdens de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur in het Kralingse Bos.

Door Emile Hilgers

De deelnemende landen vaardigen hun sterkste teams af naar Rotterdam, met opvallende namen die vrijwel nooit tijdens Nations Cup-wedstrijden in actie komen. Bijvoorbeeld de Duitsers Daniel Deusser en Christian Ahlmann en de Britten Ben Maher en Scott Brash.

Wereldruiterspelen 2018

De Ieren verdedigen op het EK springen de teamtitel, terwijl de Duitsers bij de dressuur de Europese teamtitel kunnen promoveren. Op het onderdeel Para-Dressuur kan titelhouder Groot-Brittannië rekenen op serieuze tegenstand van Parateam NL, dat op de Wereldruiterspelen 2018 superieur was.

Voor een aantal landenteams staat ook een Olympische ticket op het spel. Nederland heeft zich al op de Wereldruiterspelen gekwalificeerd voor Tokyo. Toch gaan de Oranje équipes voor eigen publiek op het EK voluit voor de winst.

Doron Kuipers

"We gaan allereerst strijden voor een teammedaille", benoemt springruiter Doron Kuipers zijn belangrijkste doel bij zijn eerste grote kampioenschap bij de senioren. "Ik wil zo hoog mogelijk eindigen met het Nederlandse team. Het zou super zijn als ik individueel de finale zou halen, maar voor mij ligt de focus op de teamprestatie."

Voor de 28-jarige Kuipers is het EK extra bijzonder omdat hij in Rotterdam is opgegroeid en dichtbij, in Mijnsheerenland, een eigen stoeterij heeft. Hoewel veel familie en bekenden hem en zijn paard Charley komen aanmoedigen, denkt hij zijn zenuwen de baas te kunnen. "Als ik op m'n paard stap, sluit ik me af van de buitenwereld. En tijdens het EK ga ik zeker ook genieten, van de sfeer, de vertrouwde omgeving en alle mensen om ons heen."

Steve Guerdat

Voor de individuele prijzen behoren op het EK titelhouders Peder Fredricson (Zweden, springen) en Isabell Werth (Duitsland, dressuur) tot de favorieten. Ook springruiter Steve Guerdat, nummer één op de wereldranglijst en winnaar van de Olympische Spelen van 2012, is kanshebber. Söunke Rothenberger kan het Werth, net als op het vorige EK, lastig maken bij de dressuur.

Jong talent in TeamNL

Op de EK's komen meerdere beloften in actie voor Oranje. Bij het springen is dat met name thuisrijder Doron Kuipers op Charley. Zijn teamgenoten zijn Maikel van der Vleuten (Dana Blue), Frank Schuttert (Lyonel D) en de ervaren Marc Houtzager (Sterrehof's Calimero).

Bij dressuur maakt Anne Meulendijks op MDH Avanti N.O.P. haar debuut bij de senioren. Ook Emmelie Scholtens (Desperado) is relatief jong. Ervaren teamleden zijn Edward Gal (Glock's Zenik) en Hans Peter Minderhoud (Glock's Dream Boy). Het Para-Dressuur team: wereldkampioene Sanne Voet, Nicole den Dulk, Rixt van der Horst en Frank Hosmar.

Meer informatie over het programma en de kaartverkoop op www.rotterdam2019.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden