Jermain Blankenstein tekende afgelopen juli voor het zesde nummer van Timeys, een blad voor en - deels - door gedetineerden.
Jermain Blankenstein tekende afgelopen juli voor het zesde nummer van Timeys, een blad voor en - deels - door gedetineerden. (Foto: )

Jermain Blankenstein maakt een blad speciaal voor bajesklanten

Rotterdam - Jermain Blankenstein (24) werd opgevoed onder het motto Wie goed doet, goed ontmoet en die leefregel bevalt hem nog steeds prima. Daarom geeft hij ook gedetineerden graag een steuntje in de rug met zijn gratis blad Timeys. Behalve verhalen en goede raad van ervaringsdeskundigen, biedt zijn magazine bijdragen van strafrechtadvocaten en hulpverleningsinstanties én ontspanningsrubrieken. "Wie níet vast zit kan Timeys online lezen."

Hoewel hij zelf nooit heeft gezeten, vindt Jermain dat zijn doelgroep wel wat extra steun kan gebruiken. "Ik denk dat Timeys die steun geeft. Misschien wel vooral omdat in het blad gedetineerden en ex-gedetineerden hun eigen verhalen vertellen. Over hoe ze hun detentie overleven, en hoe ze omgaan met zaken als het gemis van hun familie. Dat lijkt mij persoonlijk nog het ergste. Ik mis mijn familie al als ik tien dagen op vakantie ben."

Eigenlijk wilde Jermain de advocatuur in, maar na zijn propedeuse leek een eigen bedrijf toch aantrekkelijker. Hij switchte naar de opleiding Ondernemerschap aan Hogeschool Rotterdam. "Als afstudeerproject moest ik een levensvatbaar bedrijf presenteren. Dat werd een dummy van Timeys en toen mijn kind er eenmaal was, ben ik het ook maar gaan opvoeden", lacht hij. "Ik wil er het maximale uithalen en geen steken laten vallen. Daardoor heb ik het er echt druk mee en steek ik er al mijn tijd in."

Al ver voor zijn studie kende Jermain iemand die na een fikse uitglijer in detentie terecht was gekomen. "Hij heeft voor me uitgezocht waar behoefte aan was. Zelf ben ik met gedetineerden gaan mailen via eMates.nl. Ik kon en kan natuurlijk niet zomaar op bezoek gaan. Door enquêtes te sturen kwam ik er achter wat gedetineerden allemaal bezig houdt. Ik heb wel beeld van hoe het moet zijn om in detentie te zitten, en hoe moeilijk het, vooral na een lange straf, is om je leven weer op te pakken. Volgens mij is het zwaarder dan ík kan bedenken. Daarom zijn de bijdragen van de gedetineerden zelf zo belangrijk."

Behalve verhalen, twee pagina's kunstuitingen van gedetineerden en redactionele bijdragen van advocaten en hulpverleners, biedt Timeys ontspanningsrubrieken. Zoals de RTL televisieprogrammering, sport-oefeningen, mindfulness en recepten. "Toen RTL stopte met Teletekst, heb ik gevraagd of ik de programmering in het blad mocht meenemen. Dat mocht gelukkig, want voor een gedetineerde is een gids al snel te duur. De recepten die we plaatsen zijn ook van goedkope ingrediënten en geschikt om samen te maken en te delen. Deze keer hebben we bijvoorbeeld pindasoep." Lachend: "Die heb ik zelf ook nog nooit gemaakt."

Als uitgever en hoofdredacteur ziet Jermain alle bijdragen zelf. "Het blad is deels een uitlaatklep voor gedetineerden. Hun bijdragen laten we zoveel mogelijk intact, maar negatief leeglopen over het gevangeniswezen is natuurlijk níet de bedoeling. Ik moet niet op mijn vingers getikt kunnen worden." Jermain krijgt veel positieve reacties van gedetineerden en hoopt dat hij op bescheiden schaal meehelpt recidive tegen te gaan. "De cijfers hebben het over 47 procent. Ik kan terugval natuurlijk niet echt tegenhouden, maar al is het er maar één!"

Timeys verschijnt eens per zes weken in penitentiaire inrichtingen door het hele land. Het blad biedt verhalen van gedetineerden, ex-gedetineerden en hun achterblijvers. Met in elke editie ook twee pagina's kunst van gedetineerden, redactionele bijdragen van strafrechtadvocaten en hulpverleningsorganisaties, plus een aantal ontspanningsrubrieken.

In de nieuwste Timeys interviewt Jermain rapper Boef, wiens succes 'in de gevangenis begon en uiteindelijk miljoenen opleverde'. Ook Boef pleit voor een positieve kijk op zaken: "Als je echt in jezelf gelooft en echt verandering wil brengen, lukt dat je ook."

Timeys is gratis en leeft van advertentieopbrengsten. Niet gedetineerden kunnen het blad meelezen op timeys.nl.

Meer berichten