Crowdfunding is Romano's laatste kans op overleven


'Ik heb drie weken huilend op de bank gezeten. Ik kon niet meer werken en wist echt niet wat ik ermee aan moest.'
'Ik heb drie weken huilend op de bank gezeten. Ik kon niet meer werken en wist echt niet wat ik ermee aan moest.' (Foto: )

Crowdfunding is Romano's laatste kans op overleven

Rotterdam - Romano Gerritsen (36) heeft de zenuwaandoening MS. Hij heeft een progressieve vorm, waardoor hij steeds minder mobiel wordt. Zijn enige kans om deze ziekte te overleven is via een stamceltherapie in Mexico. Helaas wordt dit niet vergoed en daarom besloot hij om zelf het geld te gaan inzamelen. Hieruit is stichting Romano's laatste kans ontstaan.

Door Juliette Beukers

Tot 2016 was er niks aan de hand. Romano werkte veel, had een tweeling waarvoor hij zorgde en in zijn vrije tijd deed hij aan boksen en hardlopen. Dat jaar behaalde hij nog de eindstreep van de marathon in Rotterdam. Zijn vrienden en hij waren van plan om in 2018 weer mee te doen en begonnen hier al snel voor te trainen. "We liepen, zoals we vaker deden, een rondje Kralingse Plas. Na 8 kilometer viel ik plotseling. Mijn been wilde niet meer en ik begon te schoppen. Ik was de controle volledig kwijt."

Naar douche kruipen

In eerste instantie dacht Romano dat het vermoeidheid was. Naarmate de tijd vorderde werd het eigenlijk alleen maar erger. "Op een gegeven moment moest ik van mijn bed naar de douche kruipen. Toen wist ik dat het niet goed zat." Na veel bezoeken aan het ziekenhuis kreeg hij op 31 augustus 2018 de diagnose Primair-progressieve MS.

Niet zeiken

"Ik heb drie weken huilend op de bank gezeten. Ik kon niet meer werken en wist echt niet wat ik ermee aan moest." Romano zijn bokstrainer Antoine Schutte belde hem op en zei: 'Je moet gewoon trainen en niet zeiken.' "Hij had gelijk, ziek zijn overkomt je, maar je hoeft er lichamelijk niet aan toe te geven." Romano begon weer te sporten en waar hij in het begin nog maar drie minuten mee kon doen, kan hij ondertussen hele groepslessen volgen. Wel zittend, maar toch.

Na een tijd hoorde hij over stamceltherapie in het buitenland. Door het inbrengen van stamcellen kunnen de aangetaste cellen weer beter worden gemaakt. Het is niet beschikbaar in Nederland, omdat er nog niet voldoende bewezen is dat deze therapie echt werkt. Dat is ook de reden dat het niet wordt vergoed.

Toch heeft Romano goede hoop, hij heeft veel contact gehad met mensen die deze therapie hebben gehad. "Sommige mensen kunnen weer normaal lopen en ondervinden veel verbetering met praten en denken. Ik hoop weer te kunnen sporten en voor mijn kinderen te kunnen zorgen." Hij wil de therapie volgen in Mexico, hier is de slagingskans het hoogst met 75 procent. Het duurt 28 dagen en hij is vastbesloten dat dit gaat werken. De therapie kost 70.000 euro. Hij is met zijn vrienden de stichting Romano's laatste kans gestart. Hiermee hoopt hij het bedrag bij elkaar te krijgen. Ondertussen heeft hij al 5183,50 euro opgehaald.

Website: http://romanoslaatstekans.nl
Email: info@romanoslaatstekans.nl
Facebook: Romanoslaatstekans
Rekeningnummer: NL42INGB0008729264

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden