Petra is een zeemeermin... een échte!

Rotterdam - Sinds ze een jaar geleden werd ontdekt, levert de Rotterdamse zeemeermin Petra Staas-Blokdijk, ook wel bekend als Aqua, haar spetterende bijdrage aan kleine tot grote Rotterdamse evenementen. Ook de komende Wereldhavendagen zal ze als waternimf optreden. "Ik ben een échte, kijk maar!", bezweert ze als ze haar lange haren achter haar oren zwiept.

Petra wijst een klein gaatje aan in het bovenste randje van haar linkeroor. "Volgens bioloog Neil Shubin is dat hét bewijs dat ik een echte zeemeermin ben!", verzekert ze, "niet alleen een zelfbedacht sprookjesfiguur. Zeemeermin zijn is ook een leefwijze."

Disney

Petra was al in haar kindertijd gefascineerd door Disney en zeemeerminnen, maar haar coming out moest wachten tot vorig jaar. "Ik had heel erge onderwaterangst", legt ze uit. "Tot ik mijn vriendin De Keltische Zeemeermin tegenkwam. Toen dacht ik: dát wil ik ook, en heb om te proberen haar staart aangetrokken. Mijn dochter zei nog: 'Wat doe jij nou? Je durft niet eens onder water.' Maar mijn passie en verlangen bleken groter dan mijn angst. Met die staart en de nodige hulp ging het uiteindelijk vlekkeloos. Daar ben ik nog iedere dag dankbaar voor."

Petra Cosplay

Petra is niet alleen in te huren als zeemeermin, ze verzorgt ook dolgraag kinder- en bedrijfsfeestjes met een Disney- of sprookjesthema. Vaak samen met haar dochter Amber, onder de artiestennaam Petra Cosplay. "Wij doen alles. Fotoshoots in verkleedkleren voor alle leeftijden en maten, schminken, glittertattoos zetten, kleuren, knutselen, zingen, dansen. Voor gesluierde mensen hebben we ook sjaaltjes met parels, en snoep zonder gelatine, (omdat daar gemalen varkensbotten in kunnen zitten). We doen alles om van een feestje een sprookje te maken."

Sneeuwwitje

Dochter Amber timmerde al aan de weg vóór ze met haar moeder in zee ging. "Ze heeft een entertainmentopleiding gedaan aan de Vacansoleil Academy, een mascotte-training gevolgd en schminken geleerd. En ze heeft zo'n zelfde gaatje in haar oor", somt Petra trots op. "We vullen elkaar goed aan, maar in sprookjes zijn we vaak elkaars vijand. Dan ben ik bijvoorbeeld de boze stiefmoeder en zij Sneeuwwitje."

Petra werkt al dertig jaar bij Albert Heijn, waar de filiaalchef bij het inroosteren tegenwoordig rekening houdt met haar optredens. Ook haar man vindt het allemaal best. "Alleen thuis heeft hij me liever zonder staart. En als ik op straat word aangesproken loopt hij meestal gauw door."

Opblaasbare oester

Zelfs als ze op pad gaat voor een interview heeft Petra een giga shopper met Aqua-spullen bij zich. Op verzoek wil ze die best uitpakken. In de shopper blijkt een uitgebreid overlevings- en verkleedpakket te zitten. Van water tot handdoeken en van eten tot een opblaasbare oester. "En kijk, dit is mijn mono-vin", showt ze. "Daar moet mijn staart overheen. Ik heb een zwem- én een showstaart." Het volgende attribuut is een schelp met lange 'tanden'. "Die heb ik ooit van de zee gekregen, dus daar kam ik altijd mijn haar mee. Ja, ik ga ver, heeel ver. Ik heb ook áltijd mijn knuffel Pip bij me, een zeepaardje met magische krachten. In zee is hij een echt zeepaard, op het land een knuffel. Kinderen vinden hem vaak zo leuk dat de ouders hem van me willen kopen. Maar ik ga mijn allerbeste vriend toch niet verkopen..."

Bioloog Shubin

Neil Shubin is een Amerikaanse evolutiebioloog en auteur van boeken als De vis in ons: een reis door 3,5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam, over de evolutionaire voorgeschiedenis van de mens. Shubin is hoogleraar biologie aan de Universiteit van Chicago en conservator aan het Field Museum of Natural History.

Opleiding

In zwembaden door het hele land kun je tot zeemeermin of zeemeerman worden opgeleid. Voorwaarde tot toelating is minimaal een A zwemdiploma en de minimum leeftijd doorgaans zeven jaar. Staarten in bruikleen gaan vaak maar tot schoenmaat 41.

Petra heeft een eigen Facebookpagina en er staan filmpjes op internet.

Meer berichten