Al 25 jaar ontregelt Ongeregeld de Rotterdamse straten om aandacht te vragen voor absurde en schrijnende zaken.
Al 25 jaar ontregelt Ongeregeld de Rotterdamse straten om aandacht te vragen voor absurde en schrijnende zaken. (Foto: )

Straatband Ongeregeld brengt een ode aan de Rotterdamse barvrouw

Rotterdam - Ongeregeld, de straatband van Rotterdam-Zuid bestaat 25 jaar. Op 17 augustus rolt de rode loper uit in de Witte de Withstraat. Van 15.30 uur tot 16.30 uur brengt de band een 'Ode aan de barvrouw' en gaat de gelijknamige videoclip in première in café de Schouw.

Al 25 jaar ontregelt Ongeregeld de Rotterdamse straten om aandacht te vragen voor absurde en schrijnende zaken. Van bureaucratie tot het afschaffen van subsidies en het ongevraagd slopen van goede woningen. Het nieuwste idee is om vaklui uit Rotterdam waar normaal niemand aandacht voor heeft in het zonnetje te zetten: de vuilnisman en de barvrouw. Voor allebei is een nummer gemaakt. De videoclip voor de barvrouw is opgenomen in café de Schouw en de barmannen en -vrouwen uit dit café zijn de filmsterren.

Ongeregeld bestaat uit Frank/Janine, die zich toen ze uit de kast kwam vernoemde naar Janine Wegman, de eerste travestiet van Rotterdam die ook muziek maakte. "Als ik speel heb ik altijd een mooie jurk aan." Martin, de accordeonist is in het dagelijks leven ambtenaar. Hetty op de drums kwam er later bij. Zij was kunstfotografe op Zuid. Op de basgitaar speelt Adrie, ook wel 'Vliegende Arend' genoemd vanwege zijn snelle scootmobiel. "Tijdens een straatoptreden kwam er ooit een man naar ons toe, die beweerde dat hij in een vorig leven met de groten der aarde had gespeeld. Of hij eens mee mocht doen", introduceert Frank/Janine hem. "Hij woont in een verzorgingstehuis, maar we mogen 'm meenemen van Humanitas. Niet voederen is de afspraak, want dan valt het spel stil."

Ongeregeld ontstond midden in de Rotterdamse wijken in de jaren negentig. "Er gebeurde ook toen al veel in Rotterdam. Bouwen voor de buurt, bewoners aan zet en ellenlange, nutteloze vergaderingen", vertelt de leadzanger. Uiteindelijk leidden deze vergaderingen tot Opzoomer Mee. "En tot onze band! Toen ik erachter kwam dat die saaie ambtenaar Martin wel degelijk iets kon - piano spelen - begonnen we samen die vergaderingen te ontregelen met actieliedjes." Het is dus niet geheel toevallig dat Ongeregeld en Opzoomer Mee beiden 25 jaar bestaan.

"Wij lijken het sentiment van de boze witte man te uiten. Dat de gewone man vaak de pineut is, maakt ons boos. Het enige verschil met enge populistische bewegingen is dat wij kleurenblind zijn. We komen juist op voor alle culturen."

Op 17 augustus ontregelen ze de hele Witte de Withstraat. "Wij vinden altijd wel een gelegenheid om de boel feestelijk ondersteboven te zetten."

n te zetten. Daar kun je ons ook voor inhuren."

Er is een beweging ontstaan die de band steunt, omdat veel Rotterdammers van diverse afkomst, opleidingsniveaus en levensovertuigingen zich gehoord voelen in de teksten. "Wij lijken het sentiment van de boze witte man te uiten. Dat de gewone man vaak de pineut is, maakt ons boos. Het enige verschil met enge populistische bewegingen is dat wij kleurenblind zijn. We komen juist op voor alle culturen. En al helemaal voor de groepen die in Rotterdam onderdrukt worden."

Meer berichten