Foto:
Columns

'Jammer wanneer cruiseschepen niet meer aanmeren bij de Erasmusbrug'

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou snapt het wel als cruiseschepen vanwege hun luchtvervuiling voortaan buiten de stad zouden moeten aanmeren. 'Maar ik zou het wel jammer vinden wanneer de reusachtige dames niet meer zouden aanmeren naast de Erasmusbrug.'

'Ik ben een stadsmens. Ik hou van mijn stad. En van gesprekken tussen willekeurige Rotterdammers. Het is compleet als ik, op een terras, tevreden een sigaret opsteek en zijdelings de gesprekken kan volgen van de mensen om me heen. Want kijken is zilver en luisteren goud.
Laatst was het weer feest. Drie vriendinnen, op leeftijd, zaten recht voor me op het terras en naar alle waarschijnlijkheid hadden ze zojuist een cruiseschip bewonderd en uitgezwaaid. Net als vele andere liefhebbers. Cruisespotters. Trots en giechelend als tienermeisjes, lieten ze elkaar de kiekjes zien, die ze amper een uur eerder met hun gloednieuwe iPhones hadden geschoten. En dan zegt de eerste dame:
"Wat een drukte! Toch wel vreemd hé? Waar kwamen al die mensen vandaan? En vorige week was het ook zo druk toen dat andere schip aanmeerde. Maar ik vond deze wel groter en mooier dan die van vorige week. Wat vinden jullie?"
Dit jaar meren meer dan honderd cruiseschepen aan in de stad. Een record. Ik vind het een fantastisch plaatje als de cruiseschepen aanleggen bij de cruiseterminal. Maar als het aan GroenLinks in de gemeenteraad ligt, komen cruiseschepen in de toekomst niet meer in het centrum te liggen, maar juist ver daarbuiten. Bijvoorbeeld in Hoek van Holland of op de Maasvlakte. Dat is nodig om de luchtvervuiling door stookolie tegen te gaan. Ik snap dat wel. Maar ik zou het wel jammer vinden wanneer de reusachtige dames niet meer zouden aanmeren naast de Erasmusbrug.
Haar buurvrouw reageerde. Ik kon nét niet horen wat ze zei, maar ik vermoed dat ze iets grappigs vertelde, omdat ze er zelf hard om moest lachen. Terwijl ze overduidelijk iets langer nageniet van haar grappige opmerking dan de rest van het gezelschap, moest ik nadenken over de woorden van de eerste dame en moest haar gelijk geven. Dit schip was inderdaad groter en mooier. En viezer.'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden