We vieren het eerste lustrum van de Rotterdammer van de Week in de Witte de Withstraat. Op de voorgrond Rachid Benhammou en Cathelijne Beijn, voormalig en toekomstig Rotterdammer van de Week.
We vieren het eerste lustrum van de Rotterdammer van de Week in de Witte de Withstraat. Op de voorgrond Rachid Benhammou en Cathelijne Beijn, voormalig en toekomstig Rotterdammer van de Week. (Foto: Carolina Linares)
Rotterdammer van de Week

Vijf jaar Rotterdammer van de Week, daar proosten we op!

Rotterdam - Het is tijd om te proosten! De Rotterdammer van de Week bestaat vijf jaar! Er lopen inmiddels honderden Rotterdammers van de Week rond in de stad. En die mensen zijn allemaal uitgenodigd voor een hapje en een drankje en een praatje pot op het terras! Woensdag 11 september vanaf 16.00 uur bij café de Schouw op de Witte de Withstraat.

'Ik werd herkend bij de supermarkt!' Niet één of twee keer, maar regelmatig horen we dit, de week nadat iemand Rotterdammer van de Week is geweest bij De Havenloods en indebuurt Rotterdam. Onlangs hadden we er zelfs eentje die korting in de winkel kreeg nadat een winkelmedewerkster had uitgeroepen: 'Hé, jij stond in de krant!'

Sinds vijf jaar heeft De Havenloods elke week een paginagrote Rotterdammer van de Week in de krant, en op de site. Sinds anderhalf jaar levert die eretitel ook nog een plekje op de website indebuurt Rotterdam op.

Het is een gewilde eretitel geworden. Mensen nomineren bekenden die het verdienen in het zonnetje gezet te worden. Soms vragen ze het voor zichzelf. Dan reageren we meestal met 'kindertjes die vragen, worden overgeslagen', maar oké, aardig als we zijn, komen ze vaak toch aan bod.

Iedereen kan Rotterdammer van de Week worden. Het is niet zo dat de titel alleen voorbehouden is aan BR'ers. Al verdienen die het natuurlijk ook weleens. Zo was burgemeester Ahmed Aboutaleb Rotterdammer van het Jaar in 2015, vanwege zijn indrukwekkende optredens na de aanslagen op Charlie Hebdo en de Bataclan.

Maar verder kwamen er afgelopen vijf jaar allerlei bijzondere Rotterdammers aan bod. Van wijkagenten tot fotomodellen, van horecatycoons tot havenbaronnen. Van Naaz tot Ebru Umar en van Christina Curry tot Thomas Verhaar en Winne.

Sonia Herman Dolz, 'citycineaste' van Rotterdam, was eind 2017 Rotterdammer van de Week en wordt nog steeds herkend. 'Mijn imago is enorm gegroeid en mijn zelfbeeld helemaal opgepoetst. Beter bekend in je eigen straat dan overal in het buitenland.' Onze eigen columnist Rachid Benhammou was enkele maanden geleden eindelijk aan de beurt en werd na jaren boodschappen doen eindelijk herkend in zijn eigen supermarkt op Zuid.

Voormalig Rotterdammer van de Week Jasper Scholte vond dat er eens een borrel moest komen voor de Rotterdammers van de Week van afgelopen vijf jaar. Dus doen we dat maar! Dit artikel is een open uitnodiging aan al die bijzondere Rotterdammers die afgelopen vijf jaar in de krant hebben gestaan. Voor een informeel borreltje, woensdag 11 september. Tot dan!

Jasper Scholte was als enige twee keer achter elkaar Rotterdammer van de Week. Toen de organisator van evenementen als Boothstock, het Bevrijdingsfestival en het Nationale Vuurwerk aan de beurt was, stond zijn verhaal in alle edities van De Havenloods, maar net níet, vanwege een technisch probleem, in de editie waar zijn ouders wonen. Hebben we het verhaal een week later nog maar een keer geplaatst...

Toen al kwam Scholte met het plan om een borrel te organiseren voor alle Rotterdammers van de Week. "Dat is toch een bijzondere verzameling Rotterdammers? Je kunt toch eens wat doen voor al die mensen." Toen hij er onlangs weer over begon, en we ons het eerste lustrum herinnerden, gingen we toch maar eens voor de bijl...

Kom borrelen, woensdag 11 september vanaf 16.00 uur bij café de Schouw op de Witte de Withstraat. Het eerste drankje is sowieso van ons!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden