Foto: Mark Bolk

Heel Rotterdam doet mee met de karaoke van Wei Not Sing

Rotterdam - Wei Not Sing (als in: 'Why Not Sing') is de artiestennaam van de 36-jarige Wei. Naast zijn baan als jurist krijgt hij met zijn rondreizende karaokeact heel Rotterdam achter de microfoon. Op evenementen als Blijdorp Festival en Museumnacht, maar ook in kroegen en op bedrijfsfeesten.

Door Britte Kramer

Het begon allemaal als grap. Kino organiseerde een Aziatisch filmfestival en wilde als randprogrammering een karaokeavond. De eigenaren, vrienden van Wei, vroegen of hij het wilde hosten. Het bleek een onverwacht succes. Wei: "Nadat ik een tijdje ieder kwartaal zo'n avond organiseerde bij Kino, dacht ik: als ik het hier doe kan het overal. Toen die uit de hand gelopen grap een serieuze zaak werd ben ik me snel gaan inschrijven als ondernemer. Het bleek een gat in de markt. Inmiddels heb ik zelfs bedrijfsfeesten gedaan voor Ikea, Eneco, Heineken en het Erasmus MC."

"Omdat ik rondreis kom ik op de meest bijzondere plekken; van boot tot penthousekantoor. Waar ik me omkleed is dus ook iedere keer weer een verrassing, maar meestal is het gewoon in de keuken en hang ik boven de frituur m'n haar te doen. Dat is ook wel weer ontzettend leuk. De muzieksoort pas ik vaak aan op het bedrijf of thema, maar ik zou ook eens alle soorten muziek en entertainers bij elkaar willen hebben en dat iedereen helemaal los kan gaan. Daarom lijkt het me fantastisch om ooit een karaokefestival te organiseren, met allemaal stages voor de verschillende genres. Karaoke is voor iedereen en kan heel bevrijdend werken – of je nou goed kunt zingen of niet."

"Ik kan totaal niet zingen of dansen, maar ben altijd fan geweest van karaoke. Ik vind het niet erg om mezelf voor lul te zetten, heb ook jaren op toneel gezeten. Mijn karaoke-act is ook een soort rol die ik speel. Ik vind het fijn om mensen een beetje over de streep te trekken en word heel enthousiast als andere mensen enthousiast worden. Vooral op bedrijfsfeesten zijn mensen aan het begin vrij afwachtend, maar aan het eind van de avond zijn er wachtlijsten die kunnen oplopen tot uren, en gaat iedereen helemaal los. Het kan ook voorkomen dat we aan het einde ineens een polonaise staan te doen of dat iedereen op het podium staat te dansen."

Wei praat de liedjes aan elkaar, de assistentes die standaard mee zijn – vooral vriendinnen van hem die danseres zijn – helpen met de liedjesaanvraag en het enthousiast maken van het publiek. Dat doen ze door zelf mee te zingen en dansen met mensen en in het begin lekkere meezingers in te zetten. "Om het ijs te breken zingen we standaard zelf ook een liedje. Mijn favoriet wisselt, maar Killing Me Sofly vind ik bijvoorbeeld een heerlijk nummer."

Maar welke liedjes zingen wij Rotterdammers nou graag? Als íemand het kan weten, is het Wei wel: "Een van de meest aangevraagde nummers is Bohemian Rapsody van Queen. Ook al voordat de film er was. Dat verbaast me enorm, want voor m'n gevoel duurt het een kwartier en het gaat alle kanten op. En Leef, van André Hazes; dat is natuurlijk op en top Amsterdams, maar wordt ontzettend vaak aangevraagd. De Spice Girls komen ook voor in de top 3, en elke keer gil ik nog steeds heel hard mee."

"Boybands en girlbands doen het sowieso enorm goed. Dat is leuk, want dan zingen mensen natuurlijk samen. Dat vind ik ook zo fijn aan karaoke; dat het echt een verbinder is. Dat geeft me misschien wel de meeste voldoening. Zoals vorig jaar op een bedrijfsfeest, toen er een meisje naar me toe kwam: 'Ik dacht dat m'n collega supersuf was, maar nu zag ik hem net zingen en vind ik hem superleuk.' Toen dacht ik: Ooo, yes! Hier doe ik het voor."

"Elke avond is anders, maar wat wel opvalt is dat er eigenlijk altijd iemand is die heel goed kan zingen. Dat is altijd een soort onverwacht moment. Je zou verwachten dat mensen die goed kunnen zingen als eerste het podium opgaan, maar dat is juist niet zo. Als ze dan later op de avond eindelijk de shine durven te pakken is dat prachtig om te zien. Het zijn vaak juist ook de mensen waarvan ik het niet verwacht. Bij het IFFR-feestje kwam een jongen die er redelijk verlegen uitzag het podium op en die rapte ineens een heel nummer van Eminem helemaal strak eruit. Iedereen werd wild enthousiast. Dat zijn wel de mooie momenten."

Zelf meemaken? Dat kan op zaterdag 7 september in cocktailbar Rose Rouge .

Dit artikel komt van indebuurt.nl/rotterdam

Meer berichten