Toen toeristen nog thuiskwamen met 'De Rotterdammer' aan hun ingewanden....

Rotterdam - Onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam ontdekte in de wijk De Esch een spoor dat de bosjes inliep en vroeg zich af wat daar vroeger overheen reed. Hij stuitte op een heel verhaal over de historie van drinkwater in Rotterdam. Over onder meer de ziekte die 'De Rotterdammer' heette en het ontstaan van het drinkwaterleidingbedrijf. 

'Waar nu de woonwijk De Esch staat, stond vroeger het Drinkwaterleidingbedrijf Rotterdam, afgekort: DWL', schrijft Wouter op indebuurt Rotterdam. 'Het complex omvatte bassins, filterhuisjes, een pompgebouw, een ketelhuis, directeurswoning én een grote watertoren: met zijn inhoud van 1 miljoen liter de grootste van het land. Er kwam een grote zuiveringsinstallatie, waar Maaswater in open zandkommen kon worden gefilterd. Op 1 oktober 1874 begon de Rotterdamse Drinkwaterleiding gezuiverd Maaswater te leveren aan de stad.

'Voordat Rotterdam over een eigen drinkwaterleiding beschikte, waren de stadsbewoners voornamelijk aangewezen op het water uit de grachten – en dat water was niet zo fris. Het Rotterdamse drinkwater was berucht. Mensen van buiten de stad die door het water hier een aandoening aan hun ingewanden kregen, noemden die ziekte 'De Rotterdammer'. In de negentiende eeuw kwamen ze er ook nog eens achter dat de cholera-epidemieën (die steeds maar terugkwamen) door vies drinkwater kwamen. Daarom werd in 1869 besloten tot de oprichting van het Gemeentelijk Drinkwaterbedrijf.'

In 1977 verhuisde het waterbedrijf na meer dan 100 jaar naar de Schaardijk, vlak naast de Van Brienenoordbrug. Inmiddels is het alweer een tijdje geleden opgegaan in Evides.

Alle straatnamen in De Esch herinneren nog aan het drinkwaterbedrijf. Bijvoorbeeld de Hoge- en Lage Filterweg, Rijnwaterweg, Buitenbassinweg, Snelfiterweg, Drinkwaterweg en het Reservoirpad. Het pompgebouw is nu een evenementenlocatie en onder de watertoren zit een café/restaurant. Sommige buitenbassins zijn ingericht met waterpartijen, er broeden zelfs watervogels. In de andere bassins liggen grasvelden, speelveldjes, een Cruyff-court en Richard Krajicek tennisveldje.

Lees meer op indebuurt Rotterdam!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden