Wethouder Bert Wijbenga op het Schouwburgplein: 'Het plein is mijn favoriete plek in de stad. En dat gras blijft.'
Wethouder Bert Wijbenga op het Schouwburgplein: 'Het plein is mijn favoriete plek in de stad. En dat gras blijft.' (Foto: )

Gras op Schouwburgplein blijft voor langere tijd liggen

Rotterdam - Iedereen is het erover eens dat het Schouwburgplein de laatste jaren eindelijk de gezelligheid heeft die het al jaren verdient. Niet in de laatste plaats door het Flying Grass Carpet. Maar dat fleurige tapijt dreigt tot nu toe wél elk jaar te verdwijnen. Aan dat gedonder komt een einde: het gras blijft na deze zomer liggen en de gemeente wil het zelfs overnemen en eigenaar ervan worden.

Door Emile van de Velde

Het contract met het Flyning Grass Carpet liep vorig jaar na de zomer af. En werd toen met een jaar verlengd. Waardoor we ons nu wéér konden afvragen of het plein wel zo mooi groen blijft, of dat het wat kille plein van weleer terugkeert. Maar wethouder Bert Wijbenga is resoluut: "Het plein is mijn favoriete plek in de stad. En dat gras blijft. We willen het overnemen en er eigenaar van worden. De onderhandelingen daarover lopen nu."

Toen De Havenloods zich vorig jaar rond deze tijd afvroeg of het tapijt moest blijven, reageerden honderden lezers unaniem enthousiast. Wijbenga sluit zich daar bij aan. Hij woont aan het plein en spreekt vaak liever op een bankje af met zijn vrouw (minister Cora van Nieuwenhuizen) dan dat ze allebei eerst helemaal naar boven hun flat in moeten.

"Het is echt een verblijfsplek voor alle Rotterdammers geworden. Kinderen spelen er, ouderen zitten er op een bankje, jongeren flirten er met elkaar. En niet alleen door het gras hoor. Er zijn meer succesfactoren. Al die evenementen bijvoorbeeld, de horeca rond het plein, het meer open karakter van de schouwburg en de Doelen. We zijn zelf van de week nog naar de bioscoop geweest. En we eten graag bij de Mexicaan."

Het Schouwburgplein is één van de 'Big Five' waarmee Wijbenga komende maanden aan de slag gaat. De anderen zijn een park in de Maashaven, de lijn tussen Blaak en Hofplein, de vergroening van het centrum van Prins Alexander en de Hofbogen.

Meer berichten