Natasja in de keuken van het Ronald McDonald Huis Sophia, de centrale plek in het huis. Hier kom je samen, eet je en leef je. Ieder gezin heeft - naast de eigen 'hotelkamer' - ook zijn eigen koelkast en vriezer.
Natasja in de keuken van het Ronald McDonald Huis Sophia, de centrale plek in het huis. Hier kom je samen, eet je en leef je. Ieder gezin heeft - naast de eigen 'hotelkamer' - ook zijn eigen koelkast en vriezer. (Foto: )
Columns

Natasja Jongenotter van het Ronald McDonald Huis is Rotterdammer in hart en nieren

Rotterdam - Het is zo'n plek waar je eigenlijk liever niet wil komen, maar het is wel fantastisch dat het bestaat: het Ronald McDonald Huis. In zo'n huis logeren ouders, broertjes en zusjes - tegen een kleine vergoeding - op loopafstand van het ziekenhuis, in een huiselijke sfeer zonder witte jassen. Het Ronald McDonald Huis Sophia zorgt er in Rotterdam al bijna 35 jaar voor dat zieke kinderen en hun familie dicht bij elkaar zijn. Zelf heb ik (helaas) ervaren hoe het is om een tijd in zo'n huis te moeten blijven. Natasja Jongenotter (46) werkt in het Ronald McDonald Huis en is een Rotterdammer in hart en nieren: "Mijn grote droom is dat wij als Rotterdammers met elkaar het huis gaan dragen." Ze is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Ben je een echte Rotterdamse?

"Geboren en getogen. Van Noord! Ik ben geboren in het oude Sint Franciscus, toen het nog op de Schiekade stond. Ik ben opgegroeid in het Oude Noorden, op de Soetendaalseweg. Hier heb ik ook echt gewoond totdat ik ging trouwen."

Woon je nog steeds in Noord?

"Niet in het Oude Noorden, ik woon nu in Overschie. Ik ga echt de stad niet uit hoor! En ik kom gemiddeld een keer in de twee weken op Zuid, als Feyenoord speelt."

Ja, kom je vaak in de Kuip?

"Er zijn twee plekken waar ik het liefst ben. In Overschie, dat is thuis. Daar heb je nog echt de ons kent ons-mentaliteit, dat is gewoon fijn. Daar kan ik tot rust komen. Maar in de Kuip kan ik lekker even alle emoties loslaten. Er gebeurt hier in het huis natuurlijk best veel, dus de Kuip is een uitlaatklep. Feyenoord heeft altijd een rol gespeeld in mijn leven. Mijn vader ging vroeger altijd naar de Kuip, nu ga ik samen met hem. Dat vind ik geweldig. Sinds vijf jaar heb ik een seizoenkaart. De zomerstop is godzijdank voorbij!"

En dat gesigneerde shirt van Sparta boven je bureau dan?

"Nou, zij droegen een keer een wedstrijd aan ons op! De laatste wedstrijd van het seizoen 2017/2018."

Wat doe je hier precies?

"Ik ben de manager van het huis, in hoteltermen zou ik de General Manager zijn. En dat doe ik nu twee jaar."

Hoe kwam je hier terecht?

"Ik kom uit de ouderenzorg. Na 20 jaar ben ik overgestapt naar een managementfunctie in het Maasstad Ziekenhuis. In de tijd van de ouderenzorg werkte ik ook voor het zorghotel Aafje, daar had ik veel geleerd over hospitality. Toen had ik een droom om ooit nog iets met een hotel te doen. Ik wilde iets met zorg, iets maatschappelijk én iets met hospitality... Dit huis bood me alles waar ik in mijn hart mee bezig was."

Breng je de Rotterdamse mentaliteit hier ook over?

"Ik houd van aanpakken en ben echt van: geen woorden, maar daden. Maar goed, het komt niet alleen door mij. Die mentaliteit komt vooral door alle vrijwilligers die hier rondlopen, zij brengen de cultuur binnen. Als collega's uit andere steden hier komen zeggen ze ook vaak: ja, dit is wel echt een Rotterdams huis."

Hoeveel mensen werken hier?

"198 vrijwilligers en vijf betaald. De vrijwilligers doen het huishouden en ze schrijven je in. Ze zijn op de achtergrond aanwezig, totdat jij ze nodig hebt: dan staan ze er. Sommige mensen willen gewoon even een praatje pot, anderen willen echt hun verhaal kwijt. Kijk, we zijn geen psychologen of maatschappelijk werkers; wij zijn gewoon de buurvrouw. Zo moet je het zien."

Ben je daar trots op?

"Ja! Iedereen die hier werkt, doet het gewoon. Niets is teveel gevraagd. Als ik hier niet ben draait het huis gewoon door. Maar als de vrijwilligers er niet zijn, dan stort het huis in. Dus, aan iedereen die iets wil organiseren: neem contact op. Dat kan op allerlei manieren: door een actie te doen, door een donatie te geven... Ook door je als vrijwilliger in te zetten, op wat voor manier dan ook - ongeacht je leeftijd of achtergrond."

Persoonlijk

Er zijn twaalf Ronald McDonald huizen in Nederland, Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam is de grootste en bestaat volgend jaar 35 jaar. Het huidige gebouw - pal naast het Erasmus MC - staat er alweer 10 jaar. Meer weten, doneren of vrijwilliger worden? Check www.kinderfonds.nl/huis-sophia-rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden