Kampvuur Rotterdam zorgt voor letterlijke hotspots in wijken

Rotterdam - Kampvuur Rotterdam breidt zich uit. Na de tiendaagse kampvuren in Charlois en in het Scheepsvaartkwartier brandt het vuur van 22 tot 31 augustus in het Sidelingepark in Overschie en eind september op de plek waar het vorig jaar allemaal begon: de eindhalte van tram 2 in Charlois.

Kampvuur Rotterdam creëert samen met bewoners een letterlijke hotspot in de wijk. Geniet van het vuur en luister naar lokale legendes, vuurverhalen en volksmuziek uit alle windstreken. Een drumcirkel speciaal voor kinderen, Turkse muziek, Flamenco of kom dansen op Kaapverdiaanse klanken. Ben je benieuwd hoe een Afrikaanse harp klinkt? Ken je de legende van de Draak van Charlois? Wie wil er nou niet bij het huwelijk tussen de Maasgod en de Schienimf zijn? Daarnaast is er ruimte voor spontane optredens die op de avond zelf ontstaan. Het kampvuur brengt de wijk tot leven.

"We komen al sinds de oorsprong van de mensheid samen rond het vuur. Een vuur kent geen subcultuur. Het vuur geeft juist in deze tijd de wijk opnieuw betekenis", zegt initiatiefnemer Tess van Wijnen. Vorig jaar liep zij rond met de vraag: Wat zou er gebeuren als de buurt aan het einde van de dag samenkomt rondom een kampvuur? Ze nam het initiatief voor Kampvuur Charlois. Het vuur had een aantrekkingskracht op de hele stad. Nu geeft ze met Kampvuur Rotterdam vorm aan haar missie: 'Iedere wijk een vuur!'

Al het hout komt uit de wijk. Drie weken van tevoren gaat het sprokkelteam dat bestaat uit de organisatie, bewoners en wijkorganisaties met een bakfiets langs de deuren. "We gaan op zoek naar natuurlijk, onbewerkt, ongelakt en ongelijmd hout. Ondertussen komen de verhalen al los en leven we samen toe naar het vuur."

Elke avond om 19.00 uur gaan de hekken open. Om 19.30 uur ontsteekt de vuurmeester de vlam en het vuur brandt tot maximaal 23.00 uur. Op het terrein wordt niks gekocht of verkocht; er is een deeltafel voor eten en drinken. Ieders bijdrage is nodig voor een groter verhaal. Daarom zoekt Kampvuur Rotterdam sprokkelaars, hekkensjouwers, taartenbakkers, vertellers, luisterende oren en gezelligheidsdieren.

Kampvuur Overschie:
22 tot en met 31 augustus 2019
Locatie: Sidelingepark
Sprokkelperiode: 1 en met 20 augustus

Kampvuur Charlois:
26 september tot en met 5 oktober
Locatie: Keerlus tram 2 Charlois
Sprokkelperiode: 7 tot en 26 september

Meer informatie: www.kampvuurrotterdam.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden