Foto: Wouter Vocke
Columns

Geen geld, geen keuzestress

Rotterdam - In z'n column heeft Rachid Benhammou het deze week over kinderen uit arme gezinnen die niet op vakantie kunnen. Dat is zeker zielig maar het betekent ook: 'Geen ongemakkelijke stiltes in de auto omdat zowel papa als mama op dat moment met weemoed terugdenken aan de jaren dat ze zorgeloos zonder kinderen op vakantie gingen.'   


'De vakantie is net begonnen. Naast de jaarlijkse stress, waarbij koffers niet dicht willen, to do-lijstjes alleen maar langer worden en papa en mama elkaar in de haren vliegen, is het vooruitzicht op een zonnige bestemming in binnen- of buitenland iets waar je naar uitkijkt.
Maar dat geldt niet voor iedereen. Rotterdam behoort nog steeds tot de armste steden van Nederland, waar ongeveer een kwart van de kinderen in armoede leeft. Zij kunnen niet op vakantie. En hebben geen vakantiekeuzestress vooraf. Geen ruzies aan de keukentafel omdat het oorspronkelijke idee van drie weken lui aan de Spaanse Costa vertoeven, is omgezet naar kamperen in Denemarken. Omdat de collega van mama dat ooit heeft gedaan en het onvergetelijk vond.
Geen zwetende, met koffers jonglerende vaders bij de douane. Geen troosteloze moeders die met lede ogen aan moeten zien dat die ene tas toch niet past in de kofferbak. Geen ongemakkelijke stiltes in de auto omdat zowel papa als mama op dat moment met weemoed terugdenken aan de jaren dat ze zorgeloos zonder kinderen op vakantie gingen. En gelukkig ook niet die dekselse campingstoel in je zij, achterin de auto. Niets van dat alles.
Geen ouders die nog zichtbaar balen dat ze hun werk niet  af konden krijgen. Of die zich zorgen maken over de weersomstandigheden op de bestemming of de beveiliging van hun huis. Geen vervelend rotbroertje op de achterbank. Niet voor dag en voor dauw weg. Niet om de haverklap aandacht vragen: 'Mag ik wat drinken?' 'Zijn we er al?' Geen eindeloze autorit, een steeds chagrijnigere vader achter het stuur of de elleboog van dat vervelende rotbroertje in je nek.
Nee. Gewoon zes weken in je eigen buurt. Eindeloos tv kijken, verveeld tegen een balletje trappen op het plein of verkoeling zoeken in dat ene meertje met blauwalg. Zonder stress. Zonder gedoe. Zonder boze ouders of onverstaanbare Franse medewerkers van de campingwinkel. Wat een rust.' 

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden