Foto:

Op 30 september de eerste rit op de Hoekse Lijn

Rotterdam – Gaat de Hoekse Lijn nu echt rijden? Een eerste datum die nu genoemd is dat het werkelijk gaat gebeuren is 30 september. Dat liet de Rotterdamse wethouder Arjan van Gils afgelopen week weten in een Voortgangsrapportage. Hij houdt daarbij nog wel een kleine slag om de arm. Het is de bedoeling dat in die beginfase alleen lijn B gaat rijden. Iedere twintig minuten van en naar Nesselande en iedere tien minuten naar Maassluis. Een maand later wordt dan lijn A vanuit Ommoord naar Vlaardingen toegevoegd. Het vervangend busvervoer is de eerste weken nog als back-up beschikbaar. Zodra deze periode succesvol verloopt wordt naar verwachting na enkele weken overgegaan naar het rijden volgens de reguliere dienstregeling en wordt het vervangend vervoer afgebouwd.


(Peter Spek)

De wethouder gaf aan dat er nog wel kleine technische problemen bestaan. Het doorgeven van signalen aan het voertuig loopt nog niet helemaal goed. Dat probleem trad eerder al aan het licht maar leek daarna opgelost. Het is nu toch weer teruggekeerd. Bombardier, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de software van de Hoekse Lijn, werkt hard aan een oplossing.

Later is het de bedoeling dat de metro wordt doorgetrokken naar het strand van Hoek van Holland, maar op dit moment is het nog niet bekend wanneer dat precies gaat gebeuren. Mogelijk dat daarover in september meer informatie over kan worden gegeven. De Hoekse Lijn zou al ruim twee geleden op het spoor tussen Hoek van Holland en Schiedam gaan rijden, maar technische problemen waren de oorzaak van deze forse vertraging.

Meer berichten