Soerinder Jagram speelde bijna remise tegen de latere toernooiwinnaar Macodou . "Ik maakte een blunder." (Foto: Emile Hilgers)
Soerinder Jagram speelde bijna remise tegen de latere toernooiwinnaar Macodou . "Ik maakte een blunder." (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Clubdammer tegen grootmeester in eerste Rotterdamse World Cup

ROTTERDAM - Clubdammer Soerinder Jagram was niet zenuwachtig toen hij in de eerste ronde van de World Cup Dammen grootmeester N'dyaie Macodou tegenover zich trof. "Ik heb drie jaar geleden ook al eens tegen hem gespeeld, op een toernooi in Bunschoten", vertelt hij. "Ook nu verloor ik, door een blunder. Het had remise kunnen worden, maar ik raakte uit mijn concentratie en maakte een fout."


Door het verlies speelde Jagram de volgende ronden tegen minder sterke dammers. Geleidelijk wist hij op te klimmen naar de middenmoot van het klassement. Hij werd uiteindelijk 52ste van in totaal 128 deelnemers. Macodou werd verrassend toernooiwinnaar, vóór topfavoriet Alexander Georgiev (negende plaats) en titelverdediger Martijn IJzendoorn (veertiende).

Jagram gaat Macodou vaker zien, want de Senegalees gaat naar verluidt vanaf september spelen bij zijn club: Constant Charlois Rotterdam. "Ons eerste team is gepromoveerd naar de ereklasse", aldus Jagram. "Ik speel in het tweede team, dat naar de hoofdklasse is gepromoveerd. We krijgen er nog een derde team bij."

Ook Van IJzendoorn had een onfortuinlijke start van de drie sterren World Cup in Rotterdam. Hij speelde verrassend remise in de eerste ronde tegen een lager geplaatste jonge Rus. Daarna won hij zijn partijen, tot hij in de vijfde ronde niet verder kwam dan remise tegen een andere Rus: Georgiev. Daarna volgden twee remises, één winstpartij, en de slotronde verloor hij.

De 22-jarige fulltime dammer, die Elektrotechniek studeert in Delft en een A-status heeft van NOC*NSF, hoopt in september beter te presteren op het WK Dammen. Als voorbereiding speelt hij nog een vijf sterren World Cup in Riga en een 1 ster World Cup in Polen. "In 2017 heb ik ook meegedaan aan het WK, daar heb ik het toen laten liggen", aldus Van IJzendoorn. Ondanks zijn teleurstellend resultaat is hij blij dat Rotterdam dit jaar een World Cup heeft: "Daardoor zijn er meer grootmeesters, wat voor mij een grotere uitdaging betekent."

Organisator Eduard Autar blikt tevreden terug op de eerste World Cup. "Direct na afloop zijn we gecomplimenteerd door de Wereld Dam Bond voor het mooie verloop van het toernooi", meldt hij. Voor de komende edities is wel steun van het bedrijfsleven nodig, voegt hij daar nog wel aan toe. "Nu worden we gesponsord door de gemeente, Rotterdam Topsport en enkele ondernemers. Maar de damvrienden die dit organiseren betalen een groot deel van de kosten en het prijzengeld uit eigen portemonnee. Zonder nieuwe sponsors heeft Rotterdam misschien volgend jaar geen tweede World Cup Dammen."

Meer berichten