Foto: Rob Doolaard / Diergaarde Blijdorp

Blijdorp wil fok van bedreigde Antilliaanse leguanen op zich nemen

Rotterdam - Vier ernstig bedreigde Antilliaanse leguanen zijn sinds vandaag te bewonderen in het Natuurbehoudscentrum van Diergaarde Blijdorp: het zijn twee mannen en twee vrouwen. Diergaarde Blijdorp heeft aangeboden de fok van deze dieren op zich te nemen in samenwerking met andere partijen.

In het kader van een internationaal beschermingsproject vlogen ze half mei mee met premier Rutte in het regeringsvliegtuig vanuit Sint-Eustatius naar Rotterdam. Op veel Caraïbische eilanden is deze leguaan verdwenen of is de populatie hard achteruit gegaan.

Actieplan uitsterven voorkomen
De IUCN, 's werelds grootste unie voor natuurbescherming, heeft enkele jaren geleden een actieplan opgesteld om deze soort voor uitsterven te behoeden. De oorzaken van het uitsterven zijn veelzijdig, o.a. aantasting van het leefgebied, verkeersslachtoffers en bedreiging door honden, katten en geiten. Maar de belangrijkste oorzaak op dit moment is de verdringing door en hybridisatie met de gewone groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is de laatste jaren wel gezien. Naast bescherming op de eilanden tegen al deze gevaren is het van groot belang dat er een reservepopulatie wordt opgezet.

Fokken
Diergaarde Blijdorp heeft aangeboden de fok van deze dieren op zich te nemen in samenwerking met STENAPA, de beheerder van het Nationaal Park op Sint-Eustatius, RAVON, de kennisorganisatie van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland en de Durrell Wildlife Conservation Trust.

Voor het grote publiek
De vier leguanen die nu ook te zien zijn, verbleven tot dusver achter de schermen. Na het loslaten in hun nieuwe verblijf, zochten ze een plekje op een hoge tak, lekker onder de warmte- & UV-lampen. Ook eten ze al van de bloemen en bessen van de eetbare struiken in het verblijf. Een goed teken!

Blijdorp is één van de drie dierentuinen in Europa met deze soort in de collectie. In het Oceanium was sinds een paar jaar al een mannetje te zien voor het publiek.

Meer berichten