Barbara Versteegh van Rotown op Rotterdams nieuwste poppodium in de Maassilo!
Barbara Versteegh van Rotown op Rotterdams nieuwste poppodium in de Maassilo! (Foto: )

Bijna open! Het poppodium waar Rotterdam naar snakte...

Rotterdam - En nou is het afgelopen met dat gemopper in de stad ja! Binnenkort heeft Rotterdam er eindelijk weer een middelgrote concert zaal bij. Net als vroeger. De nieuwe zaal in de Maassilo wordt vrijdag 2 augustus ingewijd door de surfende singer-songwriter Xavier Rudd uit Australië. De Havenloods nam vast wat eerder een kijkje in de zaal.

Door Emile van de Velde

Er kunnen misschien wel meer dan 2000 mensen in de nieuwe zaal, maar dan zal niet gebeuren. Met een capaciteit van 1700, 1800 is het druk zat en heeft iedereen mooi zicht op het podium. En op dat podium kunnen we eindelijk weer artiesten als De Dijk, Duncan Laurence of Davina Michelle zien schitteren, een kaliber dat Rotterdam járenlang niet kwijt kon in bijvoorbeeld de Doelen, Annabel of de schouwburg.

Of in Rotown. Want daar kwam het initiatief voor een nieuw middelgroot poppodium vandaan. Op een goede dag schreef directeur Minke Weeda een plan, stopte dat in haar tas en ging op bezoek bij Wim Pijbes van stichting Droom en Daad. Droom en Daad steunt Rotterdamse initiatieven op het gebied van onder meer dans, literatuur, beeldende kunst, maar ook het Landverhuizersmuseum op Katendrecht en Het Park bij de Euromast. Dus waarom geen poppodium?

En inderdaad, Pijbes was enthousiast. En er was al een geschikte zaal aanwezig in de stad. In de Maassilo. Niet de kleinere zaal waar de laatste jaren jaren wel vaker concerten waren, of de zaal waar de Now&Wow-avonden zijn. Maar een grotere ruimte, waarin de tijden van Nighttown en Watt misschien wel kunnen herleven. Er hoefde niet al te veel te gebeuren, zo'n prachtig gebouw (de oudste graansilo van het land) ga je immers niet uitgebreid verbouwen. Het ging vooral om de akoestiek en het geluiddicht maken van de zaal. Bepaald geen goedkope grap, maar wanneer een stichting als Droom en Daad iets écht belangrijk vindt, doet geld er niet zoveel meer toe. De betrokken partijen weigeren iets te zeggen over de kosten, al is wel duidelijk dat er geen cént subsidie of andere vorm van gemeenschapsgeld in het gebouw zit.

De Havenloods nam vast een kijkje in de nieuwe zaal, samen met Minke Weeda, pr-medewerker Barbara Versteegh en Richard van Beusekom die de Maassilo beheert. Razend enthousiast waren ze. De zaal is zo goed als klaar, perfect geïsoleerd en het geluid belooft perfect te zijn. Volgende week kan heel Rotterdam het zelf gaan ervaren...

Komende woensdag meer in De Havenloods!

Meer berichten