Daniella Vons in de Yogajuf-studio. Foto: Karen van Gilst Fotografie
Daniella Vons in de Yogajuf-studio. Foto: Karen van Gilst Fotografie (Karen van Gilst Fotografie)

Geen geld, toch yoga bij karmales van Daniella Vons

Rotterdam - Sinds ongeveer een jaar zit aan de Pretorialaan Yogajuf, een yogastudio opgericht door Daniella Vons. De studio is aardig aan het groeien met meer docenten en meer lessen. Toch mist Vons iets. De ‘karmalessen’ willen namelijk nog niet lopen.

Door Nynke Vermaat

Karmalessen zijn gratis yogalessen voor mensen die er eigenlijk geen geld voor hebben. In het lidmaatschap van de betalende yogi’s zit automatisch een bijdrage verwerkt om voor iemand anders een les te bekostigen. “Per les zijn er gemiddeld één of twee karmalessers maar er is ruimte voor meer”, vertelt Vons.

Vons verzorgde een tijd lang lessen bij verschillende yogastudio’s, maar besloot toch voor zichzelf te beginnen. “Veel van de studio’s waar ik werkte voelden als een yogafabriekje. Terwijl de filosofie van yoga niet gaat over geld verdienen. Het is een uitwisseling van energie. Als jij yoga nodig hebt maar je hebt er geen geld voor, kun je dat bij mij krijgen. Je kan er een tegenprestatie voor doen zoals helpen in de tuin van de studio, maar het hoeft niet. Er is voor je betaald via een andere weg”, legt Vons uit. “De energie die ik geef, krijg ik terug via anderen.”

Vons wilde vanaf het begin al met haar studio iets terug doen voor de Afrikaanderbuurt, waar veel armoede is. “Vanuit de gemeente en onder begeleiding van Humanitas worden wel sportactiviteiten georganiseerd voor mensen met weinig geld, maar dat is allemaal in ruil voor een tegenprestatie. Daarbij is het in een apart klasje met mensen met dezelfde problemen lastig om jezelf ergens aan op te trekken. Bij de karmalessen zit je in een ruimte met mensen die jou een les cadeau doen. Alleen weten zij niet aan wie ze geven.”

Een van de karmalessers, die anoniem wil blijven, is erg blij met deze constructie. “Ze speelt goed in op de wijk, niet vanwege de commerciële kant of zoiets, maar ze is er echt voor de mensen. Het kan zoveel voor mensen betekenen.”

Zo ook voor deze yogi zelf: “Een financieel lastige situatie heeft consequenties voor je geestestoestand. Yoga brengt me ontspanning en mentale stabiliteit. Het helpt me door deze zwaardere periode heen.”

Meer berichten