Mevrouw Weijgand heeft een hoop goede herinneringen aan de Hofbogen.
Mevrouw Weijgand heeft een hoop goede herinneringen aan de Hofbogen. (Foto: )

Herinneringen aan 95 jaar Hofbogen

Rotterdam - De Hofbogen zijn vorige maand verkocht aan Dudok Groep. Wat hun plannen met de 1,9 kilometer lange bogen zijn, is nog niet bekend. Maar we blikken wel alvast terug op de geschiedenis van de bogen met mevrouw Weijgand (95) die jarenlang werkte in de Hofbogen en er dichtbij woonde.

Door Britt Henneken

Een groot deel van het leven van mevrouw Weijgand heeft zich afgespeeld tussen de Scheveningsestraat en de Vijverhofstraat. Deze straten lopen langs de Hofbogen. In de 27 jaar dat ze in de Vijverhofstraat woonde, werkte ze in een van de winkels in de bogen. "Toen werkte ik bij Muller & Zoon in de Hofbogen. Schuin oversteken vanuit mijn huis en ik was er." Ze werkte daar van 1982 tot 1998. Mevrouw Weijgand heeft altijd in stoffenwinkels gewerkt, bij een winkel in de bogen, maar ook aan de Nieuwe Binnenweg. "Van leer tot kleding en van fietstassen tot gordijnen. Doordat ik mijn werk had, heb ik mij nooit verveeld."

Omdat een groot deel van haar leven speelde zich af in en rondom de Hofbogen, heeft ze veel herinneringen aan het bouwwerk. Zo kan ze zich een ‘klein mannetje’ herinneren, zoals ze hem zelf noemt. "Hij zat altijd in een van de bogen gaspenningen te verkopen. Ter hoogte van nummer honderd." Hij was volgens mevrouw Weijgand een belangrijk beeld in de wijk.

Als kind speelde mevrouw Weijgand altijd tussen de bogen. "Als je bij de Vijverhofstraat naar binnen ging, kon je er aan de andere kant, in de Scheveningsestraat, weer uit. Als mijn moeder dan boodschappen in een van de bogen deed, ging ik spelen. Ik vond het heel leuk dat je heen en weer kon lopen door de bogen."

Nu is ze al jaren niet meer bij de Bogen geweest omdat ze niet goed meer te been is. Wel probeert ze bij te houden welke winkels er nog zitten. "Er zitten zoveel verschillende winkels! Dat maakt de Hofbogen zo mooi."

Hofpleinlijn

De Hofpleinlijn stond bekend als treinspoor tussen het Rotterdams Hofplein en het Scheveningse Kurhaus. Maar dat spoor nam mevrouw Weijgand eigenlijk nooit. "Als we naar Den Haag wilden, gingen we altijd op de fiets."

Mevrouw Weijgand heeft wel goede herinneringen aan de Hofpleinlijn. "Er reed een blauw trammetje over het spoor. Die reed tot heel ver, volgens mij wel tot aan Volendam. Dan moest je soms wel drie keer overstappen." Maar dat was niet erg vertelt ze giechelend: "Om ons te vermaken, zongen we tijdens de oorlog soms liedjes die door de Duitsers verboden waren.”

Omdat de langsrijdende trein zo dicht langs haar huis reed, gaf deze een schaduw in de woonkamer van haar toenmalige woning. "We zeiden dan altijd: 'daar komen de buren'." Dit laat zien hoe zeer het leven van mevrouw Weijgand verbonden was met de bogen en de daar overheen lopende treinrails. Ze hoopt dan ook nog mee te maken wat Dudok Groep en ProRail van de Hofbogen gaan maken.

Meer berichten