Dimitri bij Ahoy tijdens North Sea Jazz, een van zijn favoriete festivals en al sinds de eerste editie in Rotterdam vaste prik: "Hier hoef je niet bang te zijn dat er bier over je lens gegooid wordt!" (Foto: Wouter Vocke)
Dimitri bij Ahoy tijdens North Sea Jazz, een van zijn favoriete festivals en al sinds de eerste editie in Rotterdam vaste prik: "Hier hoef je niet bang te zijn dat er bier over je lens gegooid wordt!" (Foto: Wouter Vocke) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Dimitri Hakke 25 jaar popfotograaf én Rotterdammer van de Week!

Rotterdam - Wat hebben miljardair Roman Abramovich, elctroqueen Peaches, Hogeschool Inholland, de Parijse Galerie Blumann én de moeder van Keith Richards met elkaar gemeen? Ze hebben (of hadden in ieder geval) allemaal een echte Dimitri Hakke aan de muur! Popfotograaf Dimitri (49) zit dit jaar 25 jaar in het vak en heeft al heel wat beroemdheden voor zijn lens gehad. Een jubileum dus, maar er is nog geen overzichtstentoonstelling gepland: "Ik ben nog op zoek naar een mooie expositieruimte, dus als iemand iets weet?" Exporuimte of niet: hoog tijd om deze Rotterdamse popfotograaf tot Rotterdammer van de Week te maken!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Heel Rotterdams. Ik ben een geboren en getogen Rotterdammer, opgegroeid in Hillegersberg-Noord. In een mooi huis met een enorme tuin rondom, dus dat was altijd lekker buitenspelen. Kinderen uit de buurt kwamen dan in ons zwembadje of in de zandbak spelen, daar heb ik goeie herinneringen aan. In Hillegersberg zat ik ook op de lagere school, de Sint Tarcisiusschool. Ik kom nog wel eens daar in de buurt, dat geeft altijd een goed gevoel."

Woon je daar nog steeds?

"Tot mijn twaalfde heb ik daar gewoond, toen verhuisden mijn ouders naar de Provenierswijk - daar wonen ze nog steeds. Ik heb daarna ook altijd in die wijk gewoond. Inmiddels woon ik in Overschie met mijn vriendin en zoontje Imme. We hebben lang gezocht naar een huis, en eindelijk een plekje gevonden. We waren allebei behoorlijk verknocht aan de Provenierswijk en wilden eigenlijk niet weg, maar we hadden de ruimte nodig. Nu wonen we in een prachtig vrijstaand huis."

Waar kom je graag in de stad?

"Met Imme ben ik nu de stad een beetje aan het herontdekken. We maken lekker fietstochtjes naar de haven, gaan naar Plaswijckpark en Diergaarde Blijdorp. Allemaal plekken waar ik lang niet ben geweest, die ik nu weer opnieuw kan bezoeken. Dat is zo'n fijn gevoel, dat ik hem kan laten zien: dit is jouw stad. Ik heb hem van de week ook 'Rotterdam' leren zeggen. Dat zegt hij nu de hele dag!"

En de mooiste plekken om te fotograferen?

"De Veranda vind ik wel een mooie plek, waar het nieuwe stadion gepland is. Daar kijk je mooi uit over de Nieuwe Maas, het Eiland van Brienenoord en de schepen die daar varen. Lijkt me mooi als straks dat nieuwe stadion daar verrijst als icoon aan de Maas. Maar de poppodia zijn voor mij natuurlijk de belangrijkste plekken."

Wat is je favoriet?

"Dat is wel een dingetje. Het blijft toch een gemis, het ontbreken van een middelgroot poppodium in Rotterdam. Er zijn prachtige initiatieven: in de Maassilo bijvoorbeeld, LantarenVenster doet leuke dingen en er komt een nieuwe zaal bij Ahoy. Maar een zaal als Nighttown en Waterfront mis ik wel in de stad. Je bent een wereldstad, dan moet je ook zo'n vaste plek hebben - want dat is het vooral: je hebt geen vaste plek. Ik geniet wel heel erg van kleine zaaltjes zoals V11 en Rotown. Maar daar kom ik nu ook 's middags met mijn zoontje, om te lunchen."

En je meest memorabele foto?

"De foto van Keith Richards in de Kuip is me het meeste bijgebleven. Toen de Rolling Stones daar optraden in 2003, in mijn eigen stad, in de Kuip - ik ben ook nog eens een Feyenoorder. Die hele combinatie maakt het speciaal. Ik was daar trouwens in opdracht van De Havenloods!"

Blij dat de Kuip weer op de kaart staat?

"Heel tof dat er nu weer wat gebeurt qua concerten. Er gebeurt toch iets in de stad, en er wordt over gepraat. Dat merkte je met Rammstein, maar ook met die serie van Marco Borsato. Fijn dat er weer een beetje muziek in die mooie voetbaltempel komt."

Dimitri Hakke

Geboren: 15 december 1969 in Rotterdam
Woont in: Overschie met zijn vriendin en zoontje van 2

Website: www.dimitrihakke.com
Instagram: @dimitri.hakke

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden