Bernadette Stokvis van Maas:"Deze subsidie biedt ons een unieke kans om te verduurzamen." (Foto: Fred Ernst)
Bernadette Stokvis van Maas:"Deze subsidie biedt ons een unieke kans om te verduurzamen." (Foto: Fred Ernst) (Foto: Fred Ernst)

Maas steekt de Westzeedijk over en trekt Delfshaven in

Rotterdam - Subsidie voor verbinden en ontmoeten, wie zou het níet willen? "Bijzonder!" Bernadette Stokvis, zakelijk directeur van Maas theater, dans en Maaspodium, geeft het volmondig toe. "Maar wij hebben al wel aangetoond dat we veel aan educatie en met jeugd doen. Daar kunnen we nu op doorborduren én in verdiepen. Onze plannen voor de komende twee jaar omvatten De wilde keuken op wielen, kinder- en jongerenproject MaasSmaakMakers en FRESH, een scoutingtocht naar professioneel talent in Delfshaven."

Door Els Neijts

Stokvis benadrukt dat de subsidie Maas de unieke kans biedt om te verduurzamen. "Veel projecten zijn eenmalig en daardoor helaas vaak vluchtig. Wij willen meer verbinding met de wijk en daarom echt intensief in gesprek gaan met de bewoners. Van arm tot rijk en van deelraad tot Albert Heijn."

Maas is gesitueerd op de Müllerpier, het moderne wijkje langs de Maas. Om er te komen moet je de Westzeedijk oversteken, ooit gebouwd om overstromingen tegen te gaan. Dat oversteken kan voor mensen 'van de andere kant' een barrière vormen. Enigszins vergelijkbaar met de moeite die Rotterdammers nog niet zo lang geleden hadden met de bruggen van Zuid naar Noord en omgekeerd. Bernadette Stokvis wil, niet letterlijk maar vooral figuurlijk, bruggen slaan om de wijkbewoners dit oversteken gemakkelijker te maken. "Als kunstinstelling willen we natuurlijk dat mensen zich 'aan de overkant' ook thuis voelen."

Veel jongeren uit Delfshaven voelen zich al wel thuis bij Maas, maar in het nieuwe project MaasSmaakMakers krijgen kinderen en jongeren de kans mee te maken, mee te denken en zelfs mee te programmeren. Stokvis kijkt uit naar hun ongezouten mening. "We hebben al met jongeren geëxperimenteerd. We hebben ze door het pand laten lopen en een rapportje laten opmaken. Dat pakte grappig uit, maar ook heel praktisch! Zo kwamen er opmerkingen als Ik kan niet bij de bar! En je kunt nog zoveel bio-drankjes in huis halen, cola hebben ze toch liever! Behalve voorstellingen gaan we ook cursussen aanbieden. Zoals vloggen, of de achterkant van het bedrijf leren kennen door kleine technische dingen te leren. Ze hoeven niet allemaal acteur te worden. We willen laten zien dat je in het theater ook een baan in de techniek kunt vinden."

Met De wilde keuken op wielen gaat Maas de wijk intrekken om bij bewoners verhalen over eten op te halen en daar uiteindelijk een voorstelling van maken. "We willen het vooral graag over de voedselketen gaan hebben", verklaart Stokvis nader, "en over wat voedsel doet voor je lijf. Daar hebben veel jongeren geen idee van. We gaan proeverijen organiseren waarbij we met tafels de wijk ingaan en over eten praten. Niet met de bedoeling om de hamburger uit te bannen hoor, maar om de bewustwording op gang te brengen dat je óók bij voeding vrije keus hebt." Delfshaven herbergt verborgen professioneel talent. "Dat krijg je vaak niet op reguliere podia te zien, maar daar gaan we met FRESH naar op zoek", belooft Bernadette. "We weten bijvoorbeeld al dat er een waanzinnig gospelkoor in de wijk zit, en willen in de nabije toekomst avonden organiseren waarop we laten zien Kijk eens, dát komt ook uit jouw wijk!"

Maas is niet alleen een podium, maar ook een gezelschap van professionele makers die theater en dans maken voor kinderen, jongeren, jong volwassenen, hun familie en vrienden. Bekijk de activiteiten en volg de plannen op www.maastd.nl

Actief burgerschap

Het VSBfonds gelooft dat kunst en cultuur niet alleen helpen om emoties te uiten, maar ook om inspiratie en troost te ervaren. De stchting steunt projecten die actief uitnodigen tot meedoen aan creatieve uitingen, omdat dit zorgt voor zingeving, verbinding met anderen en actief burgerschap. www.vsbfonds.nl

 

Meer berichten