Wijbenga: 'Binnenkort gaan we de proef met haagjes rond containers evalueren.'
Wijbenga: 'Binnenkort gaan we de proef met haagjes rond containers evalueren.'

Wethouder Bert Wijbenga: 'De stad is te vies, maar het is géén vuilnisbelt'

Rotterdam - Nee, het gaat hém niet gebeuren dat het over een jaar of vier nog net zo'n troep op straat is als nu. Benadrukt wethouder Bert Wijbenga. Ondanks de talloze foto's die hem (en ons) dagelijks om de oren vliegen met vuilnis naast de containers, en ondanks de 17 miljoen euro bezuinigingen op Stadsbeheer die afgelopen week aangekondigd werd. "Ik wil laten zien dat we het béter kunnen maken."

Door Emile van de Velde

De stad is té vies, dat vindt Wijbenga ook. Maar, benadrukt hij, "het is géén vuilnisbelt!" De wethouder wijst naar andere grote steden, in Nederland, en ook in de rest van de wereld. "Je maakt nu eenmaal veel afval in de grote stad."

En het is niet zo dat Rotterdammers smerig zijn. Zeker niet. "99 procent van de mensen doet het prima, het is maar één tot anderhalf procent die er een troep van maakt."

Dus die één procent gaat aangepakt worden. Bijvoorbeeld met de 50 camera's bij containers waarmee mensen betrapt worden. "We willen laten zien dat de pakkans hoog is, dat je het risico op een bekeuring loopt als je je troep op straat zet."

En dat kan ook op andere manier. Rotterdam heeft nu bijna duizend containeradoptanten (mensen die een container hebben geadopteerd en in de gaten of alles wel goed schoon blijft). Zij krijgen extra bevoegdheden in de BuitenBeter app. Daarmee kunnen ze vervuilers met naam en toenaam doorgeven. Wijbenga: "Dat kan de rest van Rotterdam ook doen hoor. Als jouw buurman er een zootje van maakt, kun je gewoon 14010 bellen en dat doorgeven. Anoniem. Ik wil dat graag weten namelijk!"

De BuitenBeter app werkt prima. Zó goed dat ie uitgebreid wordt. "Er komt een extra knop waarmee je kunt zien als een container vol is. En in de toekomst kun je óók zien bij welke containers in andere buurten nog wel plek is voor een vuilniszak."

"En waar ik erg enthousiast over ben is al die initiatieven die mensen zélf nemen om hun buurt op te ruimen. Kijk eens wat er op scholen gebeurt, hoeveel kinderen er hun straat opruimen. Fantastisch."

Nog even over die 17 miljoen dan. Mensen staan logischerwijs als snel op hun achterste benen als de straat vies is, maar nu was de stad helemaal te klein. "Maar ik wil iedereen gerust stellen, die bezuiniging gaat níet ten koste van de Rotterdammers! Het gaat om ongeveer één procent van de twee miljard op de begroting van Stadsbeheer. Dan moet je denken aan led-lampjes in plaats van ouderwetse lampjes, aan nieuwe goedkopere bezems, aan ICT, efficiency. Maar het mag niet ten koste gaan van schone straten."

Wijbenga: "En natuurlijk zet Stadsbeheer zich in om steeds beter te voorkomen dat containers vol zijn, door slimmere rondes te rijden, door vulgraadmeting, door verbetering containers, en ook mogelijk meer containers plaatsen of meer ophalen."

Reageren? Meedenken over hoe Rotterdam schoner kan worden? De wethouder daarmee helpen? Laat je mening horen via redactie.hl@persgroep.nl of via De Havenloods op social media!

Meer berichten