Michiel Aarts uit Rotterdam presenteert zelfontwikkelde zonneauto

Rotterdam -  Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Samen met de andere leden van het Vattenfall Solar Team presenteerde Michiel Aarts (23) uit Rotterdam vandaag in Amsterdam de door hemzelf mede ontwikkelde zonneauto NunaX. De tiende auto van Delftse makelij is niet alleen lichter en efficiënter, maar heeft ook een geheim wapen: de auto is zó gebouwd dat de wind zorgt voor extra snelheid. In oktober hopen de studenten met hun NunaX voor de achtste keer de wereldtitel binnen te slepen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge in Australië.

Na ruim een jaar lang ontwerpen en bouwen is hij eindelijk af: NunaX, de nieuwste, zonneracewagen van het Vattenfall Solar Team. Een mijlpaal voor Michiel, die zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TUDelft zo'n 1,5 jaar opzij zet om mee te kunnen doen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Vandaag werd de auto feestelijk gepresenteerd aan familie, fans en sponsoren in De Amsterdome in Amsterdam.

Als strateeg en aerodynamicus van het team, is het Michiel's taak om de vorige auto's én de auto's van de tegenstanders goed te analyseren, en op basis daarvan belangrijke strategische designkeuzes te kunnen maken. Michiel: "Ik ben ongelofelijk trots op de complete simulatie van de race die we ontwikkeld hebben om alvast te kunnen trainen. Daarmee kunnen we ons beter voorbereiden met de tactiek voor in Australië."

Innovatie maakt het verschil
Ondanks dat het Vattenfall Solar Team zeven keer eerder wereldkampioen werd, is de uitdaging er niet minder om. Technisch manager Bruno Martens: "De regels rond het zonneracen zijn in de afgelopen jaren amper veranderd. Waar auto's in de eerste races nog heel verschillend konden zijn, merk je dat teams bij elkaar afkijken en de auto's steeds meer op elkaar beginnen te lijken. Het komt dus meer dan ooit aan op innovatie: de slimme snufjes maken het verschil.

Energie uit zon én wind
Gelukkig is innoveren wel aan het Vattenfall Solar Team besteed. Vorige editie wonnen de studenten uit Delft mede dankzij een innovatief kleiner model auto - de verwachting is dat veel concurrenten dit jaar hetzelfde formaat hanteren. De teamleden uit Delft zijn er ondertussen in geslaagd om hun nieuwe auto nog een stukje lichter, kleiner en efficiënter te maken: met 135 kg lijkt het zelfs de kleinste en lichtste auto ooit. Daarbij is een klein vleugeltje aan de auto gemaakt, dat zó is geplaatst dat de panelen op dat vleugeltje zoveel mogelijk zon pakken.

Het meest verwacht het team echter van het aerodynamisch ontwerp. Bruno: "Tijdens de vorige race ontdekten we dat de kleine Nuna9 flink profiteerde van de harde zijwind die we altijd hebben in het zuiden van Australië. Een beetje zoals een zeilboot op de wind vaart. Ditmaal hebben we daar in het ontwerp specifiek rekening mee gehouden. De canopy en wielkappen zijn zo gevormd dat de auto bij zijwind als het ware een duwtje in de rug krijgt. We maken met deze auto dus niet alleen gebruik van zonne-energie, maar ook een beetje van windenergie."

Meer berichten