Wethouders De Lange (zorg, CDA) en Kurvers (wonen,VVD) presenteren de nieuwe plannen. (Foto door Britt Henneken)
Wethouders De Lange (zorg, CDA) en Kurvers (wonen,VVD) presenteren de nieuwe plannen. (Foto door Britt Henneken) (Foto: )

Aantal Rotterdamse ouderen groeit; verpleeghuizen worden 'Ouderenhubs'

Rotterdam – De gemeente Rotterdam gaat 14 miljoen euro investeren in een nieuwe vorm van verpleeghuizen. Voor het nieuwe beleidsprogramma genaamd 'Rotterdam, Ouder en Wijzer' worden dit jaar twee zogenoemde 'Ouderenhubs' gerealiseerd.

Door Britt Henneken

Waar de 65-plussers nu zo'n 15 procent van de Rotterdamse bevolking innemen, zal dat in 2030 bijna 20 procent zijn. Om te zorgen dat zij een hoge kwaliteit zorg van een relatief laag aantal zorgaanbieders kunnen ontvangen, bedacht de gemeente de 'Ouderenhub'. Wethouder De Langen (zorg, CDA) en Kurvers (wonen, VVD) vertelden hierover op woensdag 10 juli in Ontmoetingscentrum Prinsenhof in Prins Alexander. Dit is één van de locaties die al dit jaar de titel 'Ouderenhub' zal krijgen.

Het begrip Ouderenhub symboliseert een locatie waarbinnen een kleine schaal een verpleeghuis en 55-pluswoningen ook sociale huurwoningen staan die bewoont worden door ouderen. Op deze manier kan de zorg gecentraliseerd worden en hopen de wethouders kwalitatief betere zorg te kunnen leveren van een overzichtelijk aantal zorgaanbieders. ,,In Rotterdam zijn alleen al in de thuiszorg meer dan honderd aanbieders te vinden", zegt De Langen. Doordat er binnen de Ouderenhubs straks een kleiner aantal zorgaanbieders is, krijgen de ouderen vaker dezelfde gezichten te zien."

,,Door meer zorg bij elkaar te zetten, moeten we met hetzelfde geld meer kwaliteit kunnen bieden." De Lange geeft hierbij een voorbeeld van wijkrestaurants: Bij een HUB wonen veel ouderen en gaan dus ook meer ouderen gebruik maken van de wijkrestaurants, die op deze manier kunnen blijven bestaan.

Meer berichten