Sylvia Kroos op de plek waar nog wel eenden zwemmen; het zwanenechtpaar met pulletjes is verdwenen! (Foto: Marius Schinkel)
Sylvia Kroos op de plek waar nog wel eenden zwemmen; het zwanenechtpaar met pulletjes is verdwenen! (Foto: Marius Schinkel) (Foto: Marius Schinkel)

Sylvia wil zwanenwacht tegen stropers van zwanen met jonkies

 Regio - Sylvia Kroos heeft een baan en een hobby: fotograferen. "Ik fiets graag door de stad met mijn fototoestel binnen handbereik. Als je fotografeert kijk je met andere ogen. Ik raakte gefascineerd door het gedrag van zwanen. Hoe ze nesten, eieren uitbroeden en later trots met hun jongen door Schiedams wateren zwemmen."

Door Kathy Huitema

"Vorige jaren heb ik daar prachtige foto's van kunnen maken. Dat was ik dit jaar weer van plan. Ik zag door heel Schiedam zwanen broeden, de eieren uitkomen; ik heb zelfs een foto van een nog nat zwanenjong en enkele dagen later zag ik vader en moeder zwemmen met soms wel acht pulletjes", zoals Sylvia ze liefkozend noemt.

Metrostation Troelstralaan

"Maar wie schetst mijn verbazing? Ik heb zes nesten gevolgd en bij ieder nest was er wat aan de hand. Het nest dat is uitgebroed onder metrostation Troelstralaan: dit paar had zeven jongen. Tweede Pinksterdag zag ik ze zwemmen bij Monuta aan de Honnerlage Gretelaan, en dacht: ze zijn er alle zeven nog, inmiddels zes weken oud. Twee dagen later waren er vijf verdwenen. Later was ik de ouders en de twee overgebleven kleintjes ook kwijt. Het zwanenpaar aan de Kerkweg heeft van de zeven jongen nog één over. Van het echtpaar in de Poldervaart zag ik alleen nog vader heel boos rondzwemmen, zonder jonkies, terwijl ik daar eerder zeven jongen heb geteld. Natuurlijk vallen er vaak één of twee af, door natuurlijke selectie of ze worden opgegeten door ratten of reigers; maar pullen van zes weken oud zijn daar te groot voor. Ik vraag me bezorgd af: wat is er aan de hand in zwanenland?"

Zwanenwacht

"Ik heb in de krant gelezen dat men zich elders ook zorgen maakt. Dat er stropers zijn die op zwanen schieten, ze vervolgens naar de kant trekken en mee nemen. Ik hoop dat dit niet in Schiedam aan de hand is. Ik wil mensen er op attenderen dat als ze foto's maken van zwanen met jongen en deze naar de krant sturen de locatie er niet bij te vermelden. Ook wil ik mensen vragen de zwanen met jongen in de gaten te houden. Voor volgend jaar zou ik graag een zwanenwacht oprichten; op dat plan zit ik nu op te broeden."

Stropers

Eerder dit jaar werd bekend dat in Den Haag stropers actief zijn die het op zwanen en ganzen gemunt hebben. De dieren werden beschoten in de Haagse grachten en meegenomen. Volgens berichten in de landelijke media waren er op een gegeven moment in Den Haag 'amper nog zwanen over'. Haags raadslid René Oudshoorn luidde de noodklok: 'Vorig jaar hoorde ik van mensen in Ypenburg dat daar zwanenkoppels verdwenen. En nu blijkt het probleem nog veel groter.'

Ook in Den Haag is er onrust over het stropen van zwanen. 

Meer berichten