filmpje

Kinderen uit Delfshaven exposeren in het Rijksmuseum

Rotterdam -  Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Het zal je maar gebeuren: je volgt als kind naast je gewone schooltijd kunstlessen bij Punt 5 en dan ineens hangt jouw werk in het échte Rijksmuseum! Het lijkt een sprookje en te mooi om waar te zijn, maar het is helemaal echt!

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de wereldberoemde Nederlandse schilder Rembrandt van Rijn overleed. Musea in heel Nederland besteden daarom extra aandacht aan Rembrandt en het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een speciale wedstrijd uitgeschreven met als thema Rembrandt. "Maak een kunstwerk dat op de een of andere manier te maken heeft met Rembrandt, stuur het in en wacht af of een professionele jury het goed genoeg vindt om het toe te laten tot de finale".

Marion Rutten, de oprichter en directeur van kinderatelier Punt 5 in Delfshaven, is altijd al groot fan geweest van Rembrandt vooral van zijn etsen. Als beeldend kunstenaar weet zij als geen ander welk vakmanschap, talent én doorzettingsvermogen vereist is om te kunnen maken wat Rembrandt kon. En ook dat je geen Rembrandt hoeft te zijn om zelf mooie kunst te kunnen maken en heel erg van kunst te kunnen houden. De liefde voor kunst overbrengen op anderen, dat is wat Marion inspireert en wat ze (al 20 jaar) dagelijks doet in het atelier aan de Mathenesserdijk. En wat het extra maakt is dat Marion met Punt 5 kinderen bereikt voor wie kennismaken met kunst niet vanzelfsprekend is.

De bijzondere aandacht voor Rembrandt dit jaar heeft natuurlijk ook een plek gekregen in de lessen. En zo ontstond ook het idee om met de kinderen mee te doen aan de wedstrijd. En met een fantastisch resultaat dus: er hangen nu 5 kunstwerken van "Kinderen van PUNT 5". Het zijn Lisi Almeida, Safae Idrissi, Ensar Gungor, Assiye Yesiloz en Sadiyo Ismael Mohamed (van 9 resp. 10 jaar).

Lisi en Safae hebben alle twee een ets ingezonden, Ensar, Assiye en Sadiyo zonden een schilderij in. De kinderen deden via hun basisschool mee met onze kunstprojecten, ze kwamen van de Nicolaasschool en de Valentijnschool. Twee kinderen zaten in de talentenklas "de Kinderdrukkerij" van Punt 5, waarbij ze elke woensdagmiddag lessen volgen in tekenen en schilderen maar vooral veel grafiek maken.

Er hebben in totaal 8.390 mensen werk ingezonden voor de wedstrijd en de jury heeft uiteindelijk 563 werken geselecteerd voor de expositie. Het is dus super stoer dat zij door de beide juryronden heen zijn gekomen.

De kinderen hebben van het Rijksmuseum een toegangspas gekregen voor het museum die ze onbeperkt kunnen gebruiken tot het einde van de expositie 15 september.

De feestelijke opening is maandag 15 juli om 9:30.

Meer berichten