Alida van Daalen doet op het EK tot 20 jaar alleen discus; de 4 kilo kogel is nog te zwaar voor haar. Mattijs Mols wierp de limiet met de kogel van 6 kilo; als senior moet hij 7,25 kilo stoten. (Foto’s: Rob Kamminga)
Alida van Daalen doet op het EK tot 20 jaar alleen discus; de 4 kilo kogel is nog te zwaar voor haar. Mattijs Mols wierp de limiet met de kogel van 6 kilo; als senior moet hij 7,25 kilo stoten. (Foto’s: Rob Kamminga) (Foto: )

Veel PAC-leden in Oranje-selecties voor komende EK's

Rotterdam - Trainers Jacqueline Goormachtigh en Leo van der Meide zijn terecht trots als ze alle jeugdleden van atletiekvereniging PAC optellen in de Oranje-selecties voor de komende EK's in Zweden. Vier atleten gaan naar het Europees kampioenschap onder 23 jaar (11 tot en met 14 juli), zeven naar het titeltoernooi voor onder 20 jaar (18 tot en met 23 juli).

Door Emile Hilgers

"Het is een record voor de club en landelijk heeft nog nooit één vereniging zoveel atleten afgevaardigd", zegt Van der Meide, wiens pupil Mark Heiden op de 110 meter horden in actie komt. Goormachtigh begeleidt onder anderen dochter Alida van Daalen en Mattijs Mols.

Voor beide trainers geldt dat ze meerdere EK-gangers van PAC in hun trainingsgroep hadden die niet meer of heel soms nog maar bij de club trainen. Voor Goormachtigh waren dat bijvoorbeeld Shaquille Emanuelson en meerkamper Rafaël Raap. Zij trainen tegenwoordig op Papendal, net als Ramsey Angela, die zich bij Van der Meide specialiseerde op de 400 meter en 400 meter horden. De andere geselecteerde PAC-leden zijn Diane van Es, Max Polak (beiden 5.000 meter), Kiliana Heijmans (polsstokhoog), Femke Frijters (400 meter horden) en Janine Verhaar (4x100 meter).

Alida (17) is de jongste van de PAC'ers, maar won naast NK's ook al internationaal prijzen. Vorig jaar zilver met discus en brons met kogel op het EK tot 18 jaar, een jaar eerder goud met kogel en zilver met discus op het EK tot 16 jaar. Nu laat ze kogelstoten schieten omdat ze in haar eigen leeftijdsklasse 3 kilo hanteert en haar vingers nog niet sterk genoeg zijn om 4 kilo te werpen.

"Nu ik me honderd procent op discus kan concentreren, kan ik ondanks het leeftijdsverschil misschien wel een medaille halen", zegt Alida over haar kansen. "Mijn doel is vooral een persoonlijk record, dat is nu 55.74 meter. Ik wil heel graag voorbij het Nederlands record voor B-junioren, dat staat op 56.48 meter."

Mattijs (19) heeft alleen met kogel de limiet voor het EK gehaald, maar was daar super blij mee. "Precies op het goede moment, een week voor het NK. Anders had er te veel druk op gestaan. Nu won ik goud op het NK en werd ik tweede met discus, achter Shaquille. Ik ga me steeds meer op kogel specialiseren, want sinds ik vorig jaar september ben gaan roteren, is mijn persoonlijk record van 17.43 meter verbeterd naar 19.40 meter."

"Voor mij is dit EK heel belangrijk, mijn eerste internationele titeltoernooi", zegt Mattijs op zijn beurt over zijn verwachtingen. "Ik heb mijn studie stopgezet en er keihard voor gewerkt. Volgend jaar word ik senior en is de kogel zwaarder: nu nog 6, dan 7,25 kilo. Ik zie daar niet tegenop. Ze zeggen dat je na die overgang een paar jaar nodig hebt om op topniveau te komen. Op 28 juli doe ik mee met het NK senioren, dat is een mooie test."

Jacqueline Goormachtigh en Leo van der Meide begeleiden meerdere EK-gangers. Jacqueline is door de Atletiekunie gevraagd als tweede werptrainer en reist mee met Alida, Mattijs en Jenny Nzounda uit haar trainingsgroep.

Meer berichten