Na precies 42 onderwijsjaren gaat Richard Heeres met vervroegd pensioen. "De mensen, de buurt en Rotterdam ga ik zeker missen."
Na precies 42 onderwijsjaren gaat Richard Heeres met vervroegd pensioen. "De mensen, de buurt en Rotterdam ga ik zeker missen." (Foto: )

Meester Richard Heeres stopt ermee: 'Altijd met heel veel plezier gewerkt'

Rotterdam - De 65-jarige Richard Heeres werkt nu nog op de christelijke basisschool Wilhelmina in Rotterdam-Zuid, maar daar gaat vanaf 20 september verandering in komen. Na precies 42 onderwijsjaren gaat de leerkracht die nu voor groep 8 staat met vervroegd pensioen. "De mensen, de buurt en Rotterdam ga ik zeker missen."

Door Nanda van Heteren

Op 20 september 1977 is Heeres begonnen met zijn carrière in het onderwijs. "In mei van dat jaar studeerden een vriend van mij en ik af. Daarna vond ik een baan bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS, red.). Eigenlijk vond ik het daar wel prima, maar op 19 september werd ik 's avonds gebeld door die vriend dat ze een onderwijzer nodig hadden op zijn school. Een dag later zaten wij om 06.30 uur in de trein en gaf ik die ochtend Nederlands aan Mavo 4 op het Dokter De Visser Mavo in Rotterdam-Zuid."

Spontaniteit

Het leukste aan lesgeven vindt de meester 'kinderen naar hoger niveau krijgen in een leerjaar'. "Dit geldt voor alle niveaus, maar zowel leerlingen die hoogbegaafd zijn als scholieren die moeite hebben met de lesstof, hen naar een hoger niveau tillen binnen hetzelfde leerjaar kan en dat is mijn uitdaging in het onderwijs. Ook de spontaniteit van de kinderen vind ik erg leuk."

Wilhelminaschool

Sinds 1985 werkt Heeres op de Wilhelminaschool. "In 1985 zijn de Marnixschool, de Reobothkleuterschool, de Wilhelminaschool en de Juliana van Stoltbergschool waar ik toen werkte gefuseerd. Dus zo ben ik hier terecht gekomen en ook gebleven."

Witte scholen

De uitdaging zit in de mensen. "Ik woonde mijn hele leven in Voorburg. Aan beide kanten staan scholen en men heeft mij gevraagd waarom ik elke dag zover reis terwijl ik op loopafstand van een school woon. Toch denk ik dat werk in Voorburg niets voor mij is, dit zijn pure witte scholen. De uitdaging die ik hier vind, ga ik daar niet vinden. Dat trekt mij hier zo aan. Die uitdaging zit in alle dingen op Zuid. De kinderen, de ouders, ik houd van de uitdaging met die doelgroep."

De mensen gaat Heeres ook het meeste missen wanneer hij afzwaait. "Dan bedoel ik alle mensen. De kinderen, mijn collega's, de buurt, de Rotterdamse mentaliteit. Humor en recht door zee zijn, zo ben ik ook. Dat vind ik er leuk aan."

Veel tijd om zijn onderwijsleven te missen heeft de Heeres niet. "Mijn vrouw en ik zijn zo beide met pensioen en wij gaan veel reizen. Het huis in Voorburg hebben we verkocht."

Sint Maarten

"Het plan is om een paar maanden per jaar in ons chalet in Doorn te wonen. De overige tijd reizen we met de caravan door Europa, maar aankomend jaar staan ook Turkije en Sint Maarten op de planning. Ik kom uit een onderwijsfamilie. Mijn dochter werkt als onderwijzeres op Sint Maarten (eiland in de Caraïbische Zee), dus daar gaan we in januari heen."

Meer berichten