"Er zouden meer Rotterdamse vlaggen moeten hangen in Rotterdam! Iedereen die zich hier registreert zou ook gewoon zo'n groen-witte vlag moeten krijgen." (Foto: Wouter Vocke)
"Er zouden meer Rotterdamse vlaggen moeten hangen in Rotterdam! Iedereen die zich hier registreert zou ook gewoon zo'n groen-witte vlag moeten krijgen." (Foto: Wouter Vocke) (Foto: Wouter Vocke)
Rotterdammer van de Week

'Terrasjes aan Boompjes en stadsplein tussen Markthal en Laurenskerk'

Rotterdam - Ben je een Rotterdammer en zit je regelmatig op Facebook? Dan zou het heel goed kunnen dat je de pagina Rotta Historica wel eens hebt bezocht. Ramazan Aydogan (40) beheert die pagina, die hij in 2015 heeft opgericht. Inmiddels heeft Rotta Historica zo'n 200 tot 300.000 bezoekers per maand en al bijna 10.000 fans op Facebook - en wij zijn er één van. Sterker nog, we starten de dag er meestal mee op! Tijd om de 'Bruce Wayne achter Batman' te onthullen. Deze week is Ramazan de Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Ben je een echte Rotterdammer?

"Geboren en getogen. Ik ben op 4 november 1978 geboren in het Van Dam Ziekenhuis, het Diaconessenhuis aan de Westersingel, dat nu een revalidatiecentrum is. Die plek is altijd wel speciaal voor mij, al is het ziekenhuis naar Spijkenisse verhuisd sinds 1990."

En ook altijd in Rotterdam gewoond?

"Ja, en altijd in Rotterdam-West. Daar zat ik ook op de basisschool en de middelbare school, op de Scholengemeenschap Henegouwerplein. Ik zou ook nergens anders willen wonen dan in Rotterdam. Ik ben echt een Rotterdam-gek. Ik hou zó veel van deze stad, dat het een beetje moeilijk te beschrijven is. Ik voel me nergens meer thuis, dan wanneer ik de skyline van Rotterdam zie als ik ergens anders ben."

Je voelt je al thuis bij het zien van de skyline?

"Ik werk in Den Haag, als ik dan van kantoor richting Rotterdam kijk, dan denk ik: daar is thuis. Je kent dat gevoel dat als je vanuit het zuiden komt en je over de Van Brienenoordbrug rijdt, en dan naar links kijkt? Dat gevoel van: ik ben thuis. Dat doet het hem, dat gevoel is moeilijk te beschrijven. Naar Capelle kijkt volgens mij niemand, iedereen kijkt even naar de skyline. Ik denk ook dat dit een van de redenen is dat er op die brug zoveel ongelukken gebeuren."

Hoe was het vroeger in West?

"Ik ben geboren in 1978, dus ik heb heel de jaren '80 en alle sociaal-economische en demografische veranderingen in West bewust meegemaakt. Dat heeft toch wel een bepaalde impact op de persoon die je later wordt. Mijn vader kwam in de jaren '60 als gastarbeider uit Turkije, mijn moeder kwam in 1975 volgens het gezinsherenigingsplan. Ze woonden in de Ruilstraat, waar ik ook ben opgegroeid, en waren daar de eerste allochtonen. Maar elke keer als er iemand ging verhuizen, kwamen er allochtonen voor in de plaats terug. Daardoor begon ook de verloedering van West in de jaren '80, maar dat heeft wel mijn Rotterdams-DNA gevormd. Vanaf 2000 zie je weer een omwenteling, waar we nu nog steeds inzitten. Nu zijn het vooral niet-Rotterdammers en zelfs '020-ers' die hierheen verhuizen omdat Rotterdam hip en aantrekkelijk is."

Wat vind je daar van?

"Een minder leuke kant is dat het voor veel Rotterdammers onbetaalbaar wordt. Er is al een woningtekort, en dat wordt zo alleen maar erger. Maar een positieve kant is dat sinds Rotterdam enorme hotspot is, er ook veel leuke evenementen plaatsvinden. Er ontstaat een echte mengeling in de stad, ook qua gebouwen. De meningen zijn verschillend, maar over het algemeen is het een mooie stad. Mijn passie ligt natuurlijk bij de geschiedenis van de stad."

Vandaar ook Rotta Historica?

"Alles wat met Rotterdam te maken heeft interesseert mij. Vooral de hele ontwikkeling van de stad, van eeuwen terug tot vlak voor de oorlog - en tot nu. Op 8 februari 2015 was Rotta Historica geboren, maar de geschiedenis van Rotterdam was al jaren daarvoor een passie. Ik las altijd veel over Rotterdam en vertelde er graag over, tot iemand een keer zei: waarom doe je hier niets mee? Dat deed ik toen... En dat liep behoorlijk uit de hand!"

Stadsplein

Als Ramazan íets zo mogen veranderen in Rotterdam is hij duidelijk: "Langs de Maas is nog teveel onbenut. Plaats bijvoorbeeld op de Boompjes ook lekker terrasjes! En het hele stuk tussen Markthal en de Laurenskerk moet gewoon plat, maak daar een gezellig stadsplein, dan komt de kerk ook beter tot zijn recht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden