met video's!

Een kijkje in de Rotterdamse Superstraat

ROTTERDAM -  Vanmiddag (woensdag 3 juli) opent Koningin Máxima officieel de nieuwe tentoonstelling Superstraat in het Wereldmuseum. Daarmee wordt ook meteen de eerste fase van de grote verbouwing van het museum afgerond. In oktober moet deel twee van de opknapbeurt zijn voltooid. Maar eerst is er dus de interactieve familie/kindertentoonstelling waarmee het Wereldmuseum nadrukkelijk aansluiting zoekt met het 'hier en nu'. 


Superstraat is een doorsnee Rotterdamse straat waar mensen met allerlei achtergronden wonen. Jong en oud, mensen met Nederlandse en buitenlandse roots, ze wonen naast elkaar maar niet echt 'met elkaar'. En dat is zonde, want al die nationaliteiten en culturen maken de straat 'rijk' en laten de meerwaarde zien van een stad als Rotterdam.

Tekst loopt onder de video door

Dat vindt Freddy, een van de tien op echte Rotterdammers gebaseerde personages die in Superstraat wonen, ook. En dus grijpt hij Burendag aan om de mensen in de straat bij elkaar te brengen. De deuren van alle panden staan open, we kunnen bij iedereen even binnenkijken. Bijvoorbeeld bij kalligraaf-kunstenaar Kevin die mooie dingen met letters doet, maar stiekem vooral ook een street-artist is die met spuitbussen over weg kan. Via een geheime gang onder het aanrecht van zijn keuken komen we in verborgen ruimte waar spuitbussen staan opgesteld die nog wel even op de juiste plek in het rek moeten worden geplaatst. Is die puzzel opgelost dat volgt er een kleurrijke verrassing!

Even verderop betreden we het huisje van Lydia, een weduwe op leeftijd die zich hardop afvraagt (net als de andere Superstraat-bewoners vanaf een videoscherm) wat ze met al haar spulletjes moet. Tussen alle verhuisdozen zien we stukken uit de collectie van het museum staan. Zo probeert het Wereldmuseum op speelse wijze ook een educatief tintje in de tentoonstelling te verwerken. In dit geval de vraag die je je als museum bijvoorbeeld kan stellen: Waarom bewaren en verzamelen we dingen?

Tekst loopt onder de video door

Superstraat zet in op interactief vermaak voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Ze kunnen met letters experimenteren, jurken ontwerpen en die meteen op een groot videoscherm zien dansen en er is een kleine cursus salsa-dansen (inclusief een lesje kleurrijke kostuums maken van ontwerper Rodney) zodat je op het Zomercarnaval een goed figuur slaat!

Superstraat is de eerste tentoonstelling waarmee het Wereldmuseum opent na de grote verbouwing. Vanaf zaterdag 6 juli is de tentoonstelling Superstraat voor publiek geopend.

Kijk voor meer info op www.wereldmuseum.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden