Foto:
Columns

'Dat je de burgemeester kent, betekent niet dat je een superheld bent, pap'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. Over mensen die een voorbeeld voor de kinderen in hun wijk zijn, rolmodellen, een soort superhelden. 'Dat je toevallig de burgemeester kent, betekent niet dat je automatisch een superheld bent, pap.'

Het is druk in de tram. Mijn zoontje zit naast me als ik op mijn mobieltje een foto van een oude bekende bekijk. Hij vraagt me wie dat is en ik leg uit dat Jamal El Ghannouti recordinternational zaalvoetballer bij Oranje is. En dat ik hem goed kende. "Pap, jij kent de burgemeester toch ook?" Ik antwoord met een bescheiden knikje en ga snel door met mijn verhaal.

"Jamal groeide op in de Beverstraat, dezelfde straat waar papa ook is opgegroeid. Nu gebruikt hij zijn bekendheid om een voorbeeld voor andere kinderen in de wijk te zijn. Hij wil dat kinderen meer sporten én hun best doen op school. En voor die kinderen is hij een rolmodel. Een soort superheld. Ze willen net als hij zijn."

Voor kinderen kan een wijk als Hillesluis, een risicovolle omgeving zijn om in op te groeien. Een rolmodel in diezelfde wijk hebben, waartegen je op kunt kijken, kan enorm helpen in je ontwikkeling. Iedereen heeft helden; een topvoetballer, je ouders, de burgemeester of een artiest. Maar vaak vergeten we dat de bakker om de hoek, die, door eindeloos zwoegen van niets iets heeft gemaakt, ook een voorbeeld kan zijn voor de jeugd. Die rolmodellen uit de wijk zijn wellicht de meest waardevolle helden omdat de jeugd zich daar echt mee kan identificeren. Iemand uit dezelfde omgeving, met dezelfde sociaal economische achtergrond die dezelfde hobbels heeft moeten overwinnen. "Als hij of zij het kan, dan kan ik het ook."

Zoonlief kijkt naar de foto's en vraagt: "Is hij rijk?" Nog voor ik kon reageren, geeft hij zelf antwoord op zijn vraag. "Het is toch veel belangrijker om gelukkig te zijn dat dat je rijk bent?" Trots sla ik een arm om zijn schouder en vraag hem wie zijn superheld is.

Na lang nadenken komt er een antwoord: "Ik heb nog geen superheld." "Maar papa is toch jouw superheld?" Terwijl hij me een tikkeltje arrogant aankijkt, roept hij: "Dat je toevallig de burgemeester kent, betekent niet dat je automatisch een superheld bent, pap." De dame tegenover ons moest hard lachen. En de rest van de tram ook.

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden