Frederik Leeuwenhoek naast de geheimzinnige plant die in zijn tuin is gaan groeien (Foto Annemarie van der Ploeg)
Frederik Leeuwenhoek naast de geheimzinnige plant die in zijn tuin is gaan groeien (Foto Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Frederik is stomverbaasd: 'Wat is dit voor rare plant? En hoe is die hier gekomen?'

Rotterdam - Frederik Leeuwenhoek (88) woont al ruim 50 jaar aan het Gerretsenpad in het Lage Land. Hij heeft een tuin op het zuiden, waarin de planten volop in bloei staan. Maar hij keek onlangs verbaasd op toen er ineens een plant vlakbij de buitenkraan groeide, waarin één roze bloem ging bloeien. Deze plant had hij tijdens het tuinieren nog nog nooit gezien en hij is zeer benieuwd om welke plant het gaat.

Door Annemarie van der Ploeg

"Het is dit jaar voor het eerst dat deze plant hier is gaan groeien. Vandaar dat ik ook verbaasd opkeek door de spontane groei van deze plant. Het frappante is dat de plant precies groeit op een plek waar de waterkraan aan de muur zit. Zo kan ik hem voldoende water geven. Maar ook door het slechte weer heeft deze voldoende vocht gekregen. De bovenkant heb ik een beetje aan de muur vastgemaakt zodat hij niet omwaait. Zulke planten zijn niet sterk en knappen anders zo af hè?", vertelt Leeuwenhoek.

Leeuwenhoek heeft veel verstand van planten. "Ik heb vroeger een volkstuin gehad aan de Kralingseweg. Daar heb ik natuurlijk ook de nodige kennis opgedaan, ook via de mensen daar om mij heen. Ik ben altijd een liefhebber van tuinieren geweest, voornamelijk van groentegewassen zoals snijboontjes, sperziebonen en bloemkool. Ik heb ook nog het geluk gehad dat de tuinders die aan de Kralingseweg en de 's Gravenweg zaten de boel gingen opruimen. Dat was voornamelijk plat glas en daar heb ik indertijd 24 ramen van gekocht. Onder dat glas heb ik komkommers gekweekt en die heb ik in zakken naar de voetbalvereniging gebracht. De man van de kantine was er gelukkig mee want hij maakte er hapjes mee."

"Ik heb een periode gehad dat ik niet zo goed uit de voeten kon en toen stond de tuin er natuurlijk niet zo goed bij. Ik ben er nu weer mee bezig maar de weersomstandigheden zijn slecht. Tuinieren is wel mijn hobby. Als ik in de gelegenheid ben, ben ik altijd buiten bezig. Er is altijd wel wat te doen. Momenteel is er ook weer een soort onbekend onkruid bij gekomen. Dat is een behoorlijk woekerende plant, die je niet goed weg krijgt. De wortels kruipen onder de grond door en dan moet je eigenlijk tot een meter diep graven en de grond helemaal zeven en dan alles met wortel en al eruit halen. Maar dat is veel te veel werk", legt Leeuwenhoek uit.

Leeuwenhoek verzorgt de onbekende plant bij de waterkraan goed." Deze staat op het zuiden, krijgt voldoende zon en ik zorg voor extra water. Ik wil wel eens weten wat het eindresultaat is. Er komt nu voor de tweede keer een bloem in. Er zit in de top weer een knop met een eigen stengeltje. De knop heeft een donkerdere kleur dan het bloempje. Het eerste bloemetje had ik in een borrelglaasje met water gezet en dat is verwelkt. Nu laat ik de bloem in de plant zitten zodat deze zaad kan vormen en ik deze verder kan zaaien. Misschien komen er in juli en augustus nog meer knoppen in. En misschien is er wel iemand die er verstand van heeft en weet wat voor plant het is."

Meer berichten