'Ik vind handwerk zo rustgevend, je gaat zo op in waar je mee bezig bent. Je kan het je helemaal eigen maken en zit niet vast aan regels.'
'Ik vind handwerk zo rustgevend, je gaat zo op in waar je mee bezig bent. Je kan het je helemaal eigen maken en zit niet vast aan regels.' (Foto: 294746287123101)

De missie van Nicole Versteeg: samen breien tegen eenzaamheid

Rotterdam - De zestienjarige Nicole Versteeg zit in Havo 3 van de Rotterdamse Calvijn Business School. Daar leert ze onder meer ondernemingsvaardigheden. Nicole is deze maand de onderneming Cole Design gestart om met brei- en haakactiviteiten eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam-Zuid tegen te gaan.

Door Nanda van Heteren

Toen Nicole acht jaar was, is haar passie voor breien, haken en naaien ontstaan. "Volgens mij kwam mijn passie voor handwerk doordat ik bijvoorbeeld mooie jurken op internet zag en ik wilde weten hoe deze gemaakt werden. Zo ben ik mij gaan verdiepen en kwam ik erachter hoe leuk handwerk is. Ook vind ik het zo rustgevend, je gaat zo op in waar je mee bezig bent. Je kan het je helemaal eigen maken en zit niet vast aan regels. Je kan helemaal je eigen ding doen."

Poffertjes

Ondernemen is een andere passie van Rotterdamse scholiere. "Zowel met handwerk als met ondernemen moet je gewoon doen. Je eigen ding doen om iets toe te voegen aan de maatschappij, dat vind ik echt iets moois. Ondernemen heb ik geleerd van mijn familie. Mijn opa heeft een eigen vrachtwagenbedrijf. Mijn vader André, moeder Janny, zus Simone en ik hebben een bakfiets omgebouwd tot poffertjeskraam en daarmee staan we op evenementen poffertjes te bakken."

Cole Design is volledig in handen van Nicole. "Mijn bedrijf is een sociale onderneming met een maatschappelijke missie. Het doel is om eenzaamheid in Nederland onder ouderen tegen te gaan. Dat doe ik door senioren middagen samen te brengen om onder het genot van een hapje en een drankje (dat ik verzorg) samen te breien en haken. Zo hebben zij een gezellige middag en sociale contacten. Het brei- en haakwerk verkoop ik aan mensen die een kindje verwachten. We maken dus sokjes, mutsjes, slaapzakken, knuffels en babyspeeltjes."

Het geld dat verdiend wordt, gaat gedeeltelijk weer terug naar de makers. "In overleg met de mensen die hebben zitten breien of haken, ga ik een uitje organiseren. Dit kan een brunch zijn, een spelletjesmiddag of wat zij maar willen. We hebben dan budget, dus we kunnen er een leuke middag van maken."

Het onderwerp raakte Nicole al jaren. "Mijn moeder werkt in de ouderenzorg, dus ik weet van kleins af aan dat ik hier mijn steentje aan kon bijdragen, maar sinds deze maand ben ik echt begonnen met deze onderneming."

Als starter heb je verschillende dingen nodig. "Voor mij zijn dat nu vooral bejaardenhuizen waar ik mee kan samenwerken. Van deze organisaties vraag ik geen geld, puur de ruimte, tijd en medewerking om deze activiteit tot een succes te brengen. Ouderen op deze manier helpen en daarmee toekomstige kinderen, dat is echt mijn droom."

Instellingen die mee willen helpen, kunnen contact opnemen met n.versteeg0202@gmail.com.

Meer berichten