Home-Start gezin en vrijwilliger
Home-Start gezin en vrijwilliger

Home-Start is jarig en viert dat in de Torteltuin

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Home-Start Nederland viert feest! Al 25 jaar ondersteunen vrijwilligers van Home-Start ouders bij de opvoeding van hun opgroeiende kinderen. In Rotterdam wordt dit vandaag (woensdag 12 juni) gevierd met een feest in speeltuin De Torteltuin.

Alle huidige Home-Start gezinnen en hun vrijwilliger zijn uitgenodigd. De kinderen kunnen heerlijk spelen en er zijn extra activiteiten voor hen georganiseerd.De ouders kunnen elkaar ontmoeten en zo nieuwe contacten leggen.

In Nederland hebben 40.000 ouders van Home-Start vrijwilligers ondersteuning gekregen bij de opvoeding van hun opgroeiende kinderen. Het aantal gezinnen dat een beroep doet op de preventieve ondersteuning door Home-Start is de afgelopen tien jaar flink gestegen. De vraag naar getrainde vrijwilligers die zelf ervaring hebben met opvoeden groeit daarin mee. In de gemeente Rotterdam wordt het Home-Start programma uitgevoerd door Stichting Humanitas. Afgelopen jaar zijn hier 181 gezinnen met 353 kinderen ondersteund.

Nu het programma vijfentwintig jaar in Nederland wordt aangeboden, organiseert Home-Start inhoudelijke en feestelijke activiteiten. Ons doel is het verbinden van ouders, kinderen en professionals zodat niemand er alleen voor staat. Yvonne van der Spaa vertelt: “In Rotterdam organiseren we met Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes een kinderfeestje met de Home-Start vlaggenactie. We gaan samen een slinger met feestvlaggetjes maken. Hierbij betrekken we zoveel mogelijk kinderen in Nederland die deze vlaggetjes gaan versieren. Kinderen van Home-Start gezinnen, maar ook van scholen, buurthuizen en kinderopvang doen mee. Aan het einde van het jubileumjaar, in de week van de opvoeding 2019, brengen we de feestvlaggetjes uit heel Nederland bij elkaar om te kijken of we 25.000 versierde vlaggetjes hebben weten te maken.”

Home-Start is er voor ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de opvoeding van hun opgroeiende kinderen. Een getrainde vrijwilliger die ervaring heeft met opvoeden, biedt ouders een luisterend oor, een steuntje in de rug, vertrouwen en tips over praktische zaken voor het gezin. Home-Start wil hiermee voorkomen dat alledaagse opvoedvragen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen. In de afgelopen 25 jaar heeft Home-Start in Nederland 40.000 ouders met meer dan 85.000 kinderen ondersteund. Het wetenschappelijk onderbouwde Home-Start programma vormt een belangrijke schakel in de participatiesamenleving, omdat blijkt dat ouders hun gezin tijdig weer op de rit krijgen en de alledaagse opvoedvragen weer aan kunnen.

Laila is één van de ouders die in Rotterdam wordt ondersteund.

Toen Laila met haar zoontje in haar nieuwe woonplaats Rotterdam kwam wonen moest er veel worden geregeld. Als onderwijzeres had zij zich in haar geboorteland altijd goed kunnen redden. Maar een start maken in een nieuwe omgeving, in een ander land met een andere taal en cultuur en andere regels is best lastig. Zeker als je geen familie of vrienden hebt die jou kunnen steunen.

Laila durfde niet goed een praatje te maken met buren of een telefoontje te plegen uit angst niet begrepen te worden. Zij werd hierdoor erg onzeker. Het was de crèche leidster die opmerkte dat Laila minder contact had met andere ouders. Zij vroeg Laila of zij niet wat ondersteuning wilde in de vorm van een maatje via Home-Start.

Laila werd voorgesteld aan Anita, een ervaren vrijwilligster van Home-Start.

Een vrijwilligster die zich kan herkennen in de situatie en Laila kan steunen bij het herkrijgen van haar zelfvertrouwen.

De eerste kennismaking was spannend, maar al snel raakten zij aan de praat. Vanaf dat moment zagen zij elkaar wekelijks en groeide er een vertrouwensband. Laila zegt hierover: “ Anita voelt als een zus, we bespreken alles samen en vinden veel herkenning bij elkaar. Ik dacht altijd dat ik de enige was met mijn problemen”, vertelt ze.

Laila vindt het heel prettig dat zij met vragen altijd bij Anita terecht kan. Dat kunnen vragen zijn over de opvoeding, maar ook over een brief die zij niet helemaal heeft begrepen. Samen kijken ze dan wat er nodig is en welke stappen Laila kan zetten.

Komen zij er samen niet uit, dan kan Anita altijd terecht bij de Home-Start coördinator.

Anita ervaart dit als heel positief. “Wij krijgen van de organisatie goede begeleiding en veel tips wáár we, met wélke vragen kunnen aankloppen en wat er met de kinderen te doen is in de wijk”.

“En super dat er woensdag een feest is georganiseerd in de Torteltuin: daar gaan wij ook naar toe!”

Meer informatie op www.home-start.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden