Natuurlijk is onze nachtburgemeester, hier met dochter Ari op de foto, ook van de partij tijdens de gouden jubileum-editie van Poetry International.
Natuurlijk is onze nachtburgemeester, hier met dochter Ari op de foto, ook van de partij tijdens de gouden jubileum-editie van Poetry International. (Foto: )

Gefeliciteerd! Poetry International blaast vijftig kaarsjes uit!

Rotterdam - Het Poetry International Festival Rotterdam wordt dit jaar 50! Het is het oudste festival van de stad, een van de oudste van het land, met een bak aan historie en hoogtepunten. Van 13 tot en met 16 juni is het in de Doelen genieten geblazen van de mooiste poëzie, maar ook film, dans en muziek, uit alle windstreken van de wereld.

Het gouden jubileum wordt uiteraard gevierd in de Doelen, de plek waar het festival in 1970 voor het eerst plaatsvond. Vernieuwende dichters brengen er uiteenlopende poëzie op de huid van de tijd. Er zijn unieke versmeltingen van poëzie met muziek, film en dans van aansprekende artiesten, maar er is ook ruimte om zelf mee te doen via een voordracht of workshop.

Zo presenteert de Poetry Academy een veelzijdig workshopprogramma met poëzie schrijven, lezen, vertalen, inbinden en performen. De workshops worden gegeven door bekende dichters en vertalers als Ingmar Heytze, Derek Otte, Ton Naaijkens, festivaldichters en The Last Poets! Laatstgenoemde band, ook wel bekend als 'godfathers van de hiphop/spoken word', gaat op de openingsavond een samenwerking aan met het Metropole Orkest. Daarnaast zijn er prikkelende muziekoptredens van onder anderen de Zwitserse Mario Batkovic (filmische accordeonmuziek) en het Rotterdamse Delikt die voor de gelegenheid een show vol eigen gedichten, hommages en soundscapes zal brengen.

Prinses Laurentien krijgt vrijdag uit handen van burgemeester Ahmed Aboutaleb het eerste exemplaar van de bloemlezing Lees! overhandigd. Poëzieliefhebber Aboutaleb selecteerde zijn 50 meest geliefde gedichten uit de wereldpoëzie. De burgemeester wordt geïnterviewd door Ernest van der Kwast en zal gedichten uit de bloemlezing voordragen. Aansluitend is er gelegenheid om de bloemlezing te laten signeren. Verwacht korte, lange, eenvoudige, wijze, lyrische en nuchtere gedichten.

Kijk voor het programma en tijden op www.poetry.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden