De 25-jarige Tanzaniaan bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International. Foto: Amnesty International
De 25-jarige Tanzaniaan bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International. Foto: Amnesty International (Foto: Amnesty International)

Bijzondere ontmoeting met Gilbert Andrew bij Albeda

Rotterdam - Tanzaniaan Gilbert Andrews komt op de Internationale Dag van het Albinisme naar het Albeda Startcollege om met studenten in gesprek te gaan. Andrews heeft albinisme en is daarom zijn leven niet zeker. Studenten van de klas Anderstaligen zijn met Andrews in contact gekomen omdat zij hem voor Valentijnsdag brieven hebben geschreven in het kader van burgerschapslessen.

De 25-jarige Tanzaniaan bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International om de rechten van mensen met albinisme onder de aandacht te brengen. Op 13 juni is het de Internationale Dag van het Albinisme. Dat deze dag nodig is, blijkt uit het verhaal van Gilbert.

Heksenjacht op albino's

In Tanzania en andere landen in Afrika lopen mensen met albinisme groot gevaar. Volgens lokale overtuigingen kunnen de lichaamsdelen van mensen met albinisme ziektes genezen en rijkdom brengen. Er is in sommige landen een ware heksenjacht gaande op de botten van mensen met albinisme. Kinderen en volwassenen worden ontvoerd en vermoord. Hun botten en andere lichaamsdelen worden gebruikt in medicijnen vanwege de veronderstelde magische werking. Daarnaast worden mensen met albinisme gediscrimineerd en achtergesteld. Veel mensen zijn bang voor hen.

"In een dorp bij ons in de buurt werd een meisje met albinisme ontvoerd", vertelt Andrews. "Ze hakten haar handen af en vermoordden haar. Mijn ouders waren bang. Voor de veiligheid besloten ze me naar het opvangcentrum te brengen." Andrews woont al jaren in een speciaal opvangcentrum, waar kinderen met albinisme worden beschermd tegen aanvallen. Andrews was 11 jaar toen hij bij zijn ouders wegging. Hij is nu weliswaar veiliger, maar hij mist hen wel.

Activist uit noodzaak

Gilbert Andrews zag geen andere keus dan activist te worden en zich in te zetten voor de rechten van mensen met albinisme. Met gevaar voor eigen leven geeft hij voorlichting in Tanzaniaanse dorpen.

"Andere mensen zijn vrij, maar ik niet. Door hun ideeën over mensen met albinisme kan ik niet naar huis terug. Daarom vecht ik nu met woorden. Ik wil de mensen leren dat mensen met albinisme ook mensen zijn."

Bezoek aan Startcollege

Samen met Amnesty International bezoekt Gilbert Andrews Albeda Startcollege op de Baljuwstraat op donderdag 13 juni, Internationale Dag van het Albinisme. Amnesty International biedt het lespakket 'BRAVE' voor scholen waarin het verhaal van Gilbert een belangrijke rol speelt. Hij gaat in gesprek met studenten en doet mee aan een actie waarbij een kunstwerk wordt onthuld.

Het Albeda Startcollege is er speciaal voor jongeren van 16 jaar of ouder zonder vmbo-diploma. De school biedt de mogelijkheid om entreeopleidingen te volgen, ervaring op te doen en een mbo-diploma halen. Er zijn o. a. speciale klassen voor anderstaligen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden