Tara Lewis ligt het liefst elke avond weer in haar eigen Rotterdamse bedje


Tara Lewis bij de Breytenbachboom, de monumentale boom aan de Westersingel. (Foto: Caro Linares)
Tara Lewis bij de Breytenbachboom, de monumentale boom aan de Westersingel. (Foto: Caro Linares) (Foto: Carolina Linares)
Rotterdammer van de Week

Tara Lewis ligt het liefst elke avond weer in haar eigen Rotterdamse bedje

Rotterdam - Tara Lewis schrijft (of schreef) zo ongeveer voor alle media die je in Rotterdam kunt vinden. Van Vers Beton tot Metro, van NRC tot, uiteraard, De Havenloods. En alles wat daar nog tussenin zit. Je kunt Tara vinden op Vakkie V in De Kuip of in een kroeg waar de tijd stilstaat. Waar ze vaak ook nog eens voor de muziek zorgt. En anders zwemt ze wel rondjes om het Noordereiland. Tara is geliefd en gevreesd vanwege haar scherpe pen. Maar ze probeert alléén haar mening te geven over zaken waar ze verstand van heeft. Al lijkt het er wel op dat ze van steeds méér zaken verstand heeft...
Tara Lewis is deze week onze Rotterdammer van de Week!

Door Emile van de Velde

Hoe Rotterdams bén je?

"Nou, ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat ik ooit ergens anders zou wonen. Als ik langer dan een dag de stad uit ben, krijg ik heimwee. Ik hou dan ook helemaal niet van op vakantie gaan. Het is dat het van mijn vriendje moet, maar ik vind het een noodzakelijk kwaad. Ik blijf liever in de buurt, dat ik de stad nog kan ruiken. Wat ik wel heel leuk vind, is een dagje de regio in, naar Sliedrecht, of Dordrecht, of de Hoeksche Waard. En dan gewoon met de bus terug, zodat ik 's avonds in mijn eigen bedje lig. In Rotterdam."

Wat vind je het leukste stukje van onze stad?

"Ik ben opgegroeid in de Gerard Scholtenstraat in het Oude Noorden. Al kwam ik daar als kind eigenlijk nooit buiten. Ik las alleen maar boeken de hele dag, de bieb was mijn favoriete plek. Nu woon ik aan de Coolhaven, dat vind ik echt een fantastische plek, zo aan het water. Sowieso zijn al mijn favoriete plekken aan het water. Ik wandel vaak naar de Lloydpier, of de Willemskade. En ik koester héle warme herinneringen aan de tijd dat ik op het Noordereiland werkte. Die heerlijke wandelingen rond het eiland, al die schepen die je langs zag komen."

Waarom noem je geen kroegen?

"Ik probeer minder te drinken. vroeger was ik al trots als ik één dag in de week nuchter was. Nu vind ik het veel als ik één dag dronken ben geweest. Ik ben dol op café's waar de tijd stil heeft gestaan. De Hensepeter, de Schouw, de Riddert, Sunset ook. Liefst heb ik dat er nog kleedjes op tafel liggen. Op Zuid zitten nog wel veel van dat soort kroegen. Waar de barvrouw gezet is, een raspende stem heeft, en geblondeerd haar."

En wat is juist niet leuk aan Rotterdam?

"Er zijn te weinig fietspaden in de stad. Of ze zijn te vol. Ik denk dat dat op dit moment mijn grootste ergernis over Rotterdam is. De gemeente zegt dat er extra fietspaden zijn gecreëerd, maar vaak is er gewoon een stippellijn gezet zodat het tweerichtingsverkeer werd. Zo kan ik het ook! De fietspaden moeten breder denk ik. Want komende jaren wordt het alleen nog maar drukker.
En verder ben ik echt heel allergisch voor van die nieuwe hippe kuttenten. Met van die bijdehante snertnamen. Zoals Yolo. Of Bakkie Pleur."

Wat hebben we nu niet, en zou er wel moeten zijn in de stad?

"Een zwembad in de rivier! Dat moet er komen! Volgens mij is dat er lang geleden wel een keer geweest, en ik snap echt niet waarom we dat niet hebben. Sowieso ben ik een groot voorstander van meer openbare zwemplekken."

En de mensen die hier wonen? De Rotterdammers?

"Rotterdammers nemen zichzelf niet zo serieus, hebben zelfspot. En géén gladde praatjes. Mensen die zichzelf wel serieus nemen, die arrogant zijn of naast hun schoenen lopen, vallen in Rotterdam ook meteen op. Omdat de rest van de mensen zo leuk is. En Rotterdammers zijn loyaal. Heel veel mensen in deze stad hebben nog steeds de vrienden die ze op school hadden, ikzelf ook. En Rotterdammers gaan ook niet weg uit de stad. Rotterdammers blijven hier."

Persoonlijk

Tara Lewis (1986) werd geboren in het Eudokia Ziekenhuis en groeide op in het Oude Noorden. Na de Juliana van Stolbergschool en de Jacob Marisschool in Hillegersberg kwam ze 'tot wasdom' op het Montessori Lyceum in Blijdorp. Tara is historicus en journalist. Ze woont met haar vriend Gerard aan de Coolhaven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden