Foto:
Columns

Wakker gemaakt met natte zoen van Schotse Hooglander

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. Rachid beschrijft die keer dat hij op een wel héél aparte manier werd wakker gekust...

'Wel eens gekust door een Schotse hooglander? Nou, ik wel. Lang, lang geleden, op het Eiland van Brienenoord. Een prachtig natuurgebied met bos, grasvlakten, kleine poelen en allerlei soorten vogels, planten en vlinders. En Schotse Hooglanders.
Vanaf de jaren dertig hebben heel wat Rotterdammers avonturen beleefd op het eiland, met als middelpunt het kamphuis van De Arend en De Zeemeeuw. Toen ik nog jeugdwerker was, organiseerden we er elke zomer een week lang het Avontureneiland van Brienenoord. Elke ochtend werden busladingen kinderen uit Zuid bij de brug gedropt en aan het einde van de dag weer opgehaald. Een aantal gestoorde begeleiders, zoals ik, bleef dan overnachten in het kamphuis om de boel te bewaken.
Wanneer de laatste kindergeluiden verdwenen, keerde de rust op het eiland terug en was je één met de natuur. Tijdens één van de warme zomernachten kon ik de slaap niet vatten omdat het gesnurk van mijn lieve collega's niet meer te harden was. En ze kregen hulp van hele legerdivisies bloeddorstige eiland-muggen. Hoe dan ook, het was een succesvol complot van mijn collega's en bondgenoten om mij wakker te houden, waarvoor ik uiteindelijk moest capituleren. Zwaar geïrriteerd sleurde ik mijn slaapzak achter me aan en ging in de buitenlucht liggen. En viel in een diepe slaap.
Totdat ik een luidruchtig gehijg hoorde en iets nats over mijn gezicht voelde gaan. Ik opende half slaperig mijn ogen en schrok me het apezuur. Twee gigantische ogen keken mij liefdevol aan, terwijl de tong van de hooglander weer in haar bek verdween. Tegelijkertijd rolde ik, moord en brand schreeuwend, om en stond binnen een halve seconde op mijn benen, gereed om de sprint van mijn leven te trekken. Maar dat hoefde niet, want de vriendelijk hooglander schrok meer van mij en liep rustig weer de bossen in. Ze kwam me slechts goedemorgen wensen. En dat is altijd fijn wakker worden.'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden