In PATIO kunnen bezoekers in een huiskamersfeer ontspannen en ontmoeten.
In PATIO kunnen bezoekers in een huiskamersfeer ontspannen en ontmoeten.
Special Roparun Roparun

PATIO: loket en rustpunt in huiskamersfeer

Rotterdam - Dichtbij het ziekenhuis en tegelijkertijd op een prettige afstand. PATIO, het patiënt informatiecentrum oncologie bij het Erasmus MC Kanker Instituut, is een plek waar iedereen die met kanker te maken krijgt vrijblijvend binnen kan lopen. Met vragen over bijvoorbeeld ondersteuning, maar ook om te ontspannen of voor een praatje.

"Ons team van professionals en vrijwilligers biedt in een huiskamersfeer een luisterend oor", legt manager Annette Tolhoek uit. "Mensen zijn hier even uit de klinische, witte omgeving. Ze kunnen bij ons terecht met al hun niet-medische vragen. Samen gaan we dan op zoek naar de juiste informatie of zorg. Vaak helpt een gesprek met een ondersteuningsconsulent de patiënt of naaste op weg naar de juiste zorgverlener. Regelmatig zijn er lezingen en workshops over bijvoorbeeld bewegen en kanker of voeding en kanker. En er is veel lotgenotencontact, ook omdat patiëntenverenigingen hier bijeenkomsten houden."

Bezoekers kunnen in PATIO op een pc zelf informatie zoeken, een boek of tijdschrift lezen in de sfeervolle zithoek, of een puzzel leggen op de grote tafel. De moderne, warme inrichting is gerealiseerd met een bijdrage van de Roparun. De locatie is ideaal: in de plint van de nieuwbouw van het Rotterdamse Erasmus MC, tussen de hoofdingang en de ingang aan de Zimmermanweg voor de oncologische patiënten.

"Ons centrum is een aanvulling op de ziekenhuiszorg", vervolgt Tolhoek. "In Erasmus MC-Daniel den Hoed hadden we, net als hier in het nieuwe ziekenhuis, al wel vrijwilligers in de kliniek. Daarnaast werken in de kliniek een muziektherapeut, een kunstzinnig therapeut en een activiteitenbegeleider, die bij de mensen aan bed komen. Er is verwenzorg, zoals een voetmassage of een behandeling door een schoonheidsspecialiste. Maar zo'n loket en multifunctioneel informatiecentrum als PATIO was er nog niet."

Dat er grote behoefte is aan een luisterend oor, niet-medische ondersteuning en nazorg blijkt dagelijks uit de verhalen van bezoekers en contacten met ziekenhuispersoneel. Tolhoek: "Van artsen en verpleegkundigen horen we dat zij patiënten door tijdgebrek niet met alles kunnen helpen. Mensen die zijn uitbehandeld of genezen verklaard, lopen tegen niet-medische vraagstukken aan. Waarom ben ik zo moe? Kan ik nog wel een hypotheek krijgen? Kan ik straks weer 'gewoon' aan het werk, en hoe reageren mijn werkgever en collega's? Vanuit onze ervaring en expertise kunnen wij helpen. Daarbij werken we samen met de mensen van Stichting OOK, dat staat voor optimale ondersteuning bij kanker."

Door het hele land komen er steeds meer soortgelijke initiatieven, weet Tolhoek. "Zwolle heeft Intermezzo. Bij het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam is een centrum voor kwaliteit van leven. Bijzonder aan PATIO is dat wij onderdeel zijn van het Erasmus MC, waardoor er korte lijnen zijn met de zorgverleners, die patiënten naar ons doorverwijzen. En omdat we dichtbij en laagdrempelig zijn, lopen mensen hier gemakkelijk binnen."  Meer informatie op www.erasmusmcpatio.nl
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden