Special Roparun Roparun

'Vanuit Hamburg rustiger, vanuit Parijs meer publiek'

Rotterdam - Waarom houden sommige teams vast aan Parijs en starten andere liever in Hamburg? Team Running Rotterdam Pilots heeft een tijdje om de twee jaar afgewisseld omdat het allebei goed beviel, meldt loper Bass van der Linden. "Toch gaan we nu voor de derde keer achter elkaar vanuit Hamburg. We hebben daar plezier in, het is een andere beleving."

Gevraagd naar een verklaring, hoeft Van der Linden niet lang na te denken. "Je bent vanaf Hamburg eerder in Nederland. Daar zijn altijd meer mensen die je toejuichen. In Frankrijk en België staat er bijna niemand langs de route. Daar komt bij dat het qua deelnemersveld rustiger is omdat er minder teams in Hamburg starten: zo'n honderd, tegen ruim tweehonderd vanuit Parijs. Daardoor kan je veel beter je eigen tempo lopen. Je wordt niet opgejaagd door andere teams. Iedereen weet dat het geen wedstrijd is, maar als loper ben je toch fanatiek. Als je in de verte andere teams ziet, ga je er toch in mee."

Teamgenoot William de Jong benoemt ook de voordelen van de drukkere route vanuit Parijs. Hij vindt het fijn dat er dit jaar meer teams in Hamburg starten, vanwege de contacten onderweg. "Op de route vanuit Parijs heb je lange stukken waarop teams elkaar soms een paar keer inhalen. De wissels zijn wel eens lastig omdat het zo druk is, maar de interactie met andere teams is heel leuk. In België en Nederland zijn er doorkomsten waar heel veel mensen staan, daar kennen ze de Roparun. Dat is op de route vanuit Hamburg nu nog minder." 

Omdat hij al twaalf keer eerder keer deelnam, eerst met het team van zijn werkgever en later met de Running Rotterdam Pilots, weet De Jong dat de Roparun een teamprestatie is. "Ik ben nu loper, maar ben ook mee geweest voor de catering en als fietser. Zonder masseur of met een slechte kok red je het als team niet. Je doet het allemaal met één doel: geld bijeen brengen voor mensen met kanker."    

Van der Linden ging de eerste keer mee als chauffeur en heeft daarna vijf keer de Roparun als loper meegemaakt. "Wat mij motiveert om weer mee te doen is, naast de goede doelen waarvoor we geld inzamelen, de sfeer in ons team. Het verbaast me elk jaar weer dat er zo'n enorme saamhorigheid en goede samenwerking is. Het loopt als een machine, van de start tot aan de finish."

"Buiten de Roparun kennen de meesten elkaar niet of nauwelijks. Team Running Rotterdam Pilots is opgericht door een groep collega's van het Loodswezen. Zij werken op verschillende locaties, verspreid over het hele land. En omdat het een volcontinue bedrijf is, moet de helft in het pinksterweekend werken en zijn er niet genoeg mensen om een compleet team te vormen. Ik ben één van de gastleden, maar voel me toch één met de anderen. De Roparun is wat ons elk jaar weer verbindt."

Meer berichten