Special Roparun Roparun

In Barendrecht allemaal een hand van de burgemeester

Rotterdam - De doorkomst in Barendrecht is voor alle Roparunteams een mijlpaal. Hier komt de finish in zicht en wacht de lopers en fietsers een warm onthaal door bewoners, familieleden en vrienden van de teams. Omwonenden versieren gevels en tuinen langs het parcours, er is muziek (zowel live als van een dj), en twee welbespraakte omroepers strooien bijzonderheden over de passanten door de luidspeakers. Ervaren Roparunners kennen de plaatselijke traditie: alle teamleden krijgen een hand van de burgemeester.

De kruising Boezemweg/Stationsweg is de plek waar de routes uit Hamburg en Parijs samenkomen. Een DJ verwelkomt hier de teams met muziek. Tot een paar jaar geleden was het plein bij het gemeentehuis de eerste plek met festiviteiten. Maar sinds de route is veranderd, zijn het bewoners van de Oranjewijk die de lopers en fietsers uitbundig verwelkomen en aanmoedigen. "We hadden het idee dat de mensen er niet veel aan zouden doen", vertelt Gert Jan ter Borg van Stichting Doorkomst Barendrecht. "Maar vorig jaar bij de eerste keer door deze straten hadden al veel bewoners slingers opgehangen. Sommigen deelden drinken en versnaperingen uit. Het was hartverwarmend, zoveel leuke en liefdevolle activiteiten! Dit jaar hebben de bewoners zelf geregeld dat de band 'Herrie aan de Maas' komt spelen."

Het middelpunt van de festiviteiten is al jarenlang het plein bij het gemeentehuis op de Binnenhof. Tussen 10.30 en uiterlijk 18.30 uur passeren hier de teams. Er staan tribunes voor het publiek, op het horecaplein is een hapje en een drankje verkrijgbaar, en kinderen kunnen los op spingkussens en bij het schminken. Burgemeester Jan van Belzen en omroepers Roel Pot en Ed Verhagen verwelkomen hier ook het publiek. "Barendrecht is een prima plek voor familieleden en vrienden om de lopers aan te moedigen", weet Ter Borg. "Goed bereikbaar, gratis parkeren, en er is van alles te doen. Maar het is niet een festijn voor de Barendrechters en bezoekers. We organiseren dit om samen de Roparunners aan te moedigen, dáár doen we het voor!"

De subsidie van de gemeente is zeer welkom, legt de organisator uit. Hij runt de stichting samen met zijn vrouw Alice en Cor Dorst van evenementenbureau Ohio. Er worden EHBO'ers, verkeersregelaars en beveiligers ingehuurd. Vrijwilligers verzorgen de communicatie, horeca, en op de dag van de doorkomst de op- en afbouw en de dranghekken. In het verleden werd fruit beschikbaar gesteld door The Greenery, maar sponsors vinden is steeds lastiger omdat ook werknemers van de Barendrechtse bedrijven bij hun werkgevers aankloppen voor ondersteuning van de Roparun. Ter Borg: "We merkten ook dat de lopers en fietsers snel verder willen: we moeten nog dertien kilometer, dus we willen dóór. Er zijn trouwens ook snelle teams die verplicht hier moeten wachten omdat ze anders te vroeg in Rotterdam zijn en het parcours nog niet is vrijgemaakt."

Op het laatste deel van de route door Barendrecht zijn er nog attracties bij Heuvelsteyn (Harmonievereniging) en op het Doormanplein (horeca en DJ Pascal Kusters). Muziek klinkt ook bij hospice De Reiziger, één van de goede doelen van de Roparun en een bijzondere passage. In 2016 kreeg de hospice ruim 300.000 euro voor de inrichting van het gebouw.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden